eur:
389.2
usd:
363.48
bux:
68098.31
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Vége egy korszaknak Szlovákiában

Közel hatvan évnyi működés után március végén véget ért a kelet-szlovákiai vajáni hőerőműben az elektromos áram előállítása, melyhez elsősorban szenet használtak. A szlovákiai erőművekben hamarosan végleg befejeződik a széntüzeléssel történő villamosenergia-termelés.

A kelet-szlovákiai Vajánban működött az egykori Csehszlovákia legnagyobb szénerőműve. Az 1966-tól üzemelő erőműben a húsvét előtti napokban befejezték a széntüzelést, és az ország maradék két szénerőművében is alternatív megoldást keresnek. Tavaly év végén már leállt a nyitranováki erőmű is, amely a Felső-Nyitrai régióból származó szenet használt. A vajáni leállítása után már csak a kassai és a zsolnai erőműben használnak szenet energia előállítására. De már ott sem sokáig, mert az idei fűtési szezon után tervezik a szén felhasználásának leállítását.

A vajáni vállalat közleménye szerint egyebek mellett azért állították le az erőművet, mert nem találtak elég alternatív tüzelőanyagot a működtetéséhez. Lukáš Maršálek, a Szlovák Villamosművek elnökségi tagja arról beszélt, hogy a többi erőművel összehasonlítva már nem volt gazdaságos a vajáni üzemeltetése. Az energiapiaci változások arra kényszerítették a vállalatot, hogy kisebb károsanyag-kibocsátást produkáló módszereket keressen.

Egyelőre kérdéses az erőmű épületének sorsa, a meglévő infrastruktúra ugyanis több lehetőséget is kínál. A gazdasági minisztérium többféle projekttel is számol, a Szlovák Villamosművekkel egyeztetve döntenek a vajáni komplexum jövőbeni felhasználásáról. A telephelyet most rekultiválják, a hulladéklerakót és a nagyméretű hulladéktározót megtisztítják, hogy ne veszélyeztessék a környezetet. A vállalat vezetése szerint

más felhasználási lehetőségeket keresnek az erőmű számára, például olyan zöld megoldások alkalmazását, mint a napelemparkok vagy az akkumulátortárolók.

A gazdasági tárca szerint megújuló energiaforrásokkal is dolgozhatnának az egykori telephelyen, amely kis moduláris reaktorok működtetésére is alkalmas lehet. A vajáni szénerőműben 112 alkalmazott dolgozott, de nem mindegyikük folytatja ugyanott a munkát. Háromnegyedüknek kínáltak új munkalehetőséget, de a visszajelzések alapján az alkalmazottak csaknem fele más lehetőségek után néz.

Szlovákia tavaly ősszel nyert Csehországgal és Lengyelországgal együtt az Egyesült Államok által meghirdetett pályázaton. Kétmillió euró támogatást kap a kis moduláris reaktorok építésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányok kidolgozására. A tanulmány keretében megvizsgálják az ilyen reaktorok építésének költségeit, és kidolgozzák az engedélyeztetési eljárás ütemtervét. Szlovákiában öt helyszín jöhet számításba, a két meglévő atomerőmű, Mohi és Jaslovské Bohunice, a nyitranováki és a vajáni hőerőmű, valamint a kassai vasmű, az U. S. Steel telephelye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×