eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bővült az életgyanús égitestek listája

A Cassini amerikai űrszonda első mérései alapján az élet kialakulásához szükséges körülmények egy része megtalálható a Szaturnusz bolygó egyik holdján, az Enceladus-on.

A földihez képest sokkal cudarabb viszonyok jellemzik Szaturnusz egyik holdja, az Enceladus felszínét, az élet kialakulásához szükséges szerves anyagok azonban az eddigi vizsgálatok szerint megtalálhatók az égitesten - mondta az InfoRádióban a Magyar Csillagászati Egyesület bolygógutatója, Keresztúri Ákos.

A Cassini amerikai űrszonda napokban a földi irányítóközpontba küldött adatai szerint az Enceladuson folyékony halmazállapotú víz van, és az égitesten az élet kialakulásához szükséges egyéb körülmények is létrejöttek. Az égitest ezért felkerült a Naprendszer úgynevezett életgyanús égitesteinek listájára. A Cassini csak az idén még háromszor elhalad az Enceladus közelében, valószínűleg akkor sokkal jobban megismerhető a hold.

Keresztúry Ákos elmondta: az égitest felszínén nagyjából mínusz 93 Celsius-fokos hideg van, a folyékony halmazállapotú víz valószínűleg néhány kilométerrel a felszín alatt van. A folyadék azonban gejzírként néha kitör, de a világűrben jégszilánkká fagy.

Elképzelhető, hogy a víz nem tiszta, hanem keveredett valamilyen fagyáspontcsökkentő anyaggal, így akár mínusz 40 fokon is folyékony lehet - közölte a bolygókutató.

A Magyar Csillagászati Egyesület bolygókutatója hozzátette: a közeljövőben ezért éppen azokat a gejzírszerű kitöréseket vizsgálják meg az űrszonda segítségével, amelyek arra utalnak, hogy a Szaturnusznak ezen a holdján folyékony víz van a nagy hideg ellenére.

Keresztúry Ákos szerint a hold vizsgálata során nyert információk nem feltétlenül azt a kutatást segítik, hogy lehetséges-e élet a másik bolygón, hanem inkább arra adnak választ: milyen volt a Föld az élet kialakulása előtt, milyen kémiai folyamatok játszódtak le a prebiológiai fejlődés során.

A felszínt jég boríthatja

A Cassini 2004 júliusa óta kering a gyűrűs bolygó körül, és vizsgálja az égitestet, valamint környezetét, különösen a holdjait. A Szaturnusz égi kísérői közül a legizgalmasabb a bolygó legnagyobb holdja, a 5150 kilométeres átmérőjű Titán, amelyet a földiénél is másfélszer sűrűbb légkör vesz körül. Erre a holdra egyébként 2005 januárjában a Cassiniról leválva leszállt az Európai Űrügynökség Huygens nevű szondája, amely igazolta azt az elképzelést, hogy a rendkívül hideg égitest felszínén a metán folyékony halmazállapotban folyókat, tavakat és tengereket alkot.

Azonban a Titánnál jóval kisebb, mintegy 500 kilométeres átmérőjű Enceladus is már jó ideje felkeltette a kutatók érdeklődését, mindenekelőtt amiatt, hogy rendkívül fényes égitest. A Nap fényét vakítóbban veri vissza, mint a frissen hullott hó, így a kutatók már korábban arra következtettek, hogy a felszínét szennyeződésmentes, tiszta jég borítja.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×