eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Az egészséges emberek agya is mutat rendellenességeket

Az egészséges felnőttek 13 százalékának az agya működik abnormálisan - anélkül, hogy az illető tudna róla. Az erről szóló kutatás eredményéről a New England Journal of Medicine legújabb számában számoltak be holland tudósok.

A kutatást a rotterdami Erasmus Egyetem orvosi központjának munkatársai végezték, Meike Vernooij vezetésével. A kutatók 2000 egészséges ember agyának mágneses rezonanciás képalkotási technológiával (MRI) végzett vizsgálatából állapították meg. A páciensek átlagos életkora 63 év volt - és egyiküknek sem volt tudomása semmilyen problémáról az agyműködésében.

A kísérletben résztvevők 7 százalékánál fedeztek fel csomót az agyban - ezek azonban túl aprók voltak ahhoz, hogy tüneteket okozzanak, és a kutatók feltételezése szerint kialakulásuk a korral függ össze.

Két százalékuknál fedeztek fel verőértágulatot, amely, ha túl nagyra nő, akkor agyvérzést okozhat. A 35 eset közül azonban 32-ben a tágulat olyan apró volt, hogy nem is volt szükség semmiféle kezelésre.

A felfedezéseknek inkább a későbbiekben lehet jelentőségük, hiszen így az orvosok tudják, mire kell majd figyelni a pácienseknél.

Ahogy a vizsgálati eszközök fejlődnek, egyre könnyebben és korábban lehet majd megállapítani azokat az eltéréseket, amelyek később problémát okoznak - vélekedett az egyik kutató, aki azonban arra is figyelmeztetett, hogy bár az MRI-vizsgálat biztonságos, nincs értelme annak, hogy egészséges embereket is alávessenek.

Ha ugyanis az MRI például agyi infarktust mutat ki, az orvosok akkor sem tudnak semmit tenni - tette hozzá a kutató.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×