eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Feltárul a 20 millió évvel ezelőtti világ

Ipolytarnócon hazai és uniós forrásból készült el az a világviszonylatban is korszerű bemutatócsarnok, amit pénteken adtak át. A központban a bükkábrányi ősfák közül is kiállítottak hatot. Négy fa a miskolci Herman Ottó Múzeumba kerülne, itt azonban még nem készült el az a helyiség, ahol kiállítják őket, az építkezés költségvetéséből pedig 15 millió forint hiányzik.

Nem áll rendelkezésre a teljes összeg, 15 millió forint hiányzik a büdzséből, mégis megkezdte az építkezést a miskolci Herman Ottó Múzeum, mivel a bükkábrányi ősfák még mindig az eredeti környezetükben vannak, és ha az idő hidegebbre fordul, a törzsek szétfagynak, vagyis minél előbb el kellene szállítani azokat - mondta az InfoRádiónak a múzeumigazgató.

Veres László közölte: intézménynek már sikerült támogatókat szereznie, de a későbbiekben újabbakra is számítanak.

Egy finn cég magyarországi leányvállalata adja a rozsdamentes acélt a fák elszállításához szükséges hengerek elkészítéséhez, másvalaki beton ígért, és többen jelezték, hogy segítenének - tette hozzá a Herman Ottó Múzeum igazgatója.

Veres László szerint egyelőre azért nem kapták meg a felajánlásokat, mert a nagy cégeknél, szervezeteknél nehézkes a döntéshozatal. Ennek bizonyítéka, hogy a fák konzerválásához szükséges cukrot a múzeum a vám- és pénzügyőrségtől kapná, az erről szóló szerződés előkészítése azonban még folyik.

"Tényleg szomorú vagyok, mert összességében úgy tűnik, hogy ez csak a Herman Ottó Múzeumnak a problémája" - mondta az intézmény igazgatója, aki úgy érzi, bár világraszóló lelet tulajdonosai, az ezzel járó problémákkal egyedül kell megküzdeniük.Ipolytarnócra hat ősfa-törzset szállítottak a bükkábrányi bányából: ötöt szabad térben, egyet pedig - mivel meglehetősen rossz állapotban volt - fedél alá került - mondta az InfoRádiónak a Bükki Nemzeti Park igazgatója.

Duska József hozzátette: pénteken avatták fel a 380 millió forintból felépült információs és látogatóközpontot, a látogatásra alkalmas ősfelszínt pedig már régen befedték.

A látogatóközpontban az érdeklődők térben kivetítve elevenednek meg az állatok, a moziteremben pedig "négy dimenzióban" élhetik végig a látogatók a vulkánkitörést kísérő földrengést, amikor a mozgószéken ülő nézők előtt feltárul a 20 millió évvel ezelőtti világ - tette hozzá.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter elmondta: büszke az ipolytarnóci látogatóközpontra, és arra, hogy azok az ősfák, amelyekért a minisztérium felelősséget vállalt, tökéletes állapotban adták át a nemzeti parknak.

Fodor Gábor hozzátette: minden segítséget megadnak a miskolci Herman Ottó Múzeumnak, bár az intézmény nem a környezetvédelmi, hanem az oktatási és kulturális tárcához tartozik.

Összesen tizenhat fát találtak a bükkábrányi bánya területén, ezek közül néhány már a feltárás után megsemmisült, tizet sikerült megmenteni úgy, hogy a magyar szakértők nagyszerű munkát végeztek, olyan feladatot oldottak meg, amire a világon még nem volt példa - közölte a miniszter.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa és Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×