eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ha a kutató szabad kezet kap

Magyarországnak is észre kellene vennie, hogy a világ vezető hatalmai ma már nem az alkalmazott, hanem az alapkutatások jelentőségét hangsúlyozzák, és ebbe fektetik a legtöbb pénzt - mondta az InfoRádióban az Európai Kutatási Tanács tagja, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke.

Hogy mi az alapkutatás? Az, ha nem mondják meg a kutatónak, hogy mely problémát kell megoldania, hanem azt kutatja, amit ő fontosnak tart - mondta az InfoRádióban Kroó Norbert.

A világ vezető hatalmai már belátták, hogy ha az alapkutatás nem hoz eredményt, akkor nincs mit alkalmazni, nincs mit átültetni a gyakorlatba.

A fizikus hozzátette: a magyar kutatók jó partnerek a vezető európai országok számára az alapötletek kidolgozásában is, de a szabadalmi szemléletnek még sokat kell változnia.

Példaként említette az extrém rövid impulzusú lézer ügyét, amelyet a Központi Fizikai Kutatóintézet akart a világon elsőként szabadalmaztatni, a magyar szabadalmi hivatalban azonban szamárságnak tartották az ötletet. Ma viszont ettől a találmánytól hangos a világ.

Elmondta azt is, hogy az Európai Unió létrehozott egy 7,5 milliárd eurós pénzalapot az alapkutatások támogatására, amelyből pályázat útján nyerhetnek a tudósok.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×