eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megelőzhető a császármetszés egy számítógépes programmal!

Több ezerrel csökkentheti a császármetszések - Európában indokolatlanul magas számát - egy új számítógépes program. Egy több száz kismama bevonásával végzett brit vizsgálat azt bizonyítja, hogy aki a programot használja, kevésbé lesz ideges a szülés idején, és nagyobb valószínűséggel hozza világra gyermekét hagyományos úton. Az új programról a British Medical Journal hivatalos közleményben számolt be.

Egy személyre szabott döntéssegítő program több ezerrel, Nagy-Britanniában a becslések szerint akár négyezerrel csökkentheti a császármetszések számát. Erre a következtetésre jutottak brit tudósok egy 472 kismama bevonásával végzett vizsgálat után.

A bristoli egyetem kutatói kifejezetten olyan terhes anyákat kerestek meg, akiknek már volt császármetszésük.

Egyharmaduknak speciális számítógépes programot bocsátottak rendelkezésükre, amely az úgynevezett döntésanalízis módszerével elemezte a szüléssel kapcsolatos válaszaikat, majd egyénre szabott ajánlást fogalmazott meg, amit a kismama kinyomtathatott és megbeszélhette orvosával vagy szülésznőjével.

A résztvevők másik két csoportja is kapott információt, elektronikus formában illetve a normál terhesgondozás kereteiben.

A British Medical Journal című szaklap közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a frissen kidolgozott számítógépes programot használó kismamák a szülés idején kevésbé lettek idegesek, és a többiekhez képest 7-8 százalékkal kevesebben döntöttek úgy, hogy császármetszést kérnek orvosuktól.

Ez pedig a brit országos adatokat alapul véve, akár 4000-rel kevesebb, sokszor feleslegesen elvégzett császármetszést jelent.

Ma a fejlett országokban szinte minden negyedik gyermeket úgy segítenek világra, hogy az anya hasát felvágják. Ezt nemcsak a szülés természetes lefolyásakor felmerülő problémák indokolhatják, hanem az anyává válás idejének kitolódása is a nők életében, hiszen az idősebb anyák nehezebben szülnek.

Egy harmadik, és egyáltalán nem mellékes ok a nők és általában a páciensek nagyobb beleszólása az őket érintő egészségügyi ellátásba: Nagy-Britanniába minden tíz császármetszésből négy azért történik, mert maga a terhes nő választja gyermeke világra jöttének ezt a módját.

A WHO eközben világszerte azt javasolja orvosoknak és anyáknak, hogy csak minden 10. szülés legyen császármetszéses, hiszen a természetes élettani folyamathoz képest - amit egy hagyományos úton világra érkező baba megszületése jelent - a császározás már műtét, amelynek szövődményei lehetnek, és mindez a társadalombiztosításnak is költségesebb.

Ezért Európa szerte napirenden van a császármetszések számának csökkentése, és a vizsgálat alapján az újonnan kifejlesztett számítógépes program - hamarosan akár az interneten is elérhető módon - ebben jelentős segítséget nyújthat.

Hanganyag és szöveg: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×