Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Terrorista űrturisták?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala szerint ellenőrizni kell az űrturistákat, így biztosítva be, hogy nem terroristák. A testület jelentés-tervezete szerint így szeretnék megakadályozni azt, hogy egy terrorista tönkretegyen egy űrhajót vagy fegyverként használja azt.

Az amerikai Szövetségi Repülési Hivatal tervezete szerint mindenképpen meg kell akadályozni azt, hogy terroristák jussanak fel egy űrhajóra. A testület ezért azt javasolja, hogy minden leendő űrturistát világítsanak át. A dokumentum ugyanakkor jóval engedékenyebb a reménybeli űrutazók egészségi állapotával kapcsolatban, azt ugyanis nem vetné alá szigorú vizsgálatnak.

A lépés elsősorban az angol milliárdos, Sir Richard Branson vállalkozását sújthatja, amely a tervek szerint még ebben az évtizedben rendszeresítené az űrutazásokat.

A Szövetségi Repülési Hivatal a biztonság érdekében a repülőtereken bevált biztonsági rendszerek bevezetését szorgalmazza, és arra szólítaná fel az űrturizmussal foglalkozó cégeket, hogy a majdani felszállás előtt ellenőrizzék a repülőgépekről letiltott személyek listáját.

„Az új technológiák egyben új veszélyeket is jelentenek. Mindazonáltal a Kongresszus felismerte, hogy a magánvállalkozások olyan járműveket kezdtek kifejleszteni, melyek képesek lesznek arra, hogy embereket repítsenek az űrbe” – fogalmaz a jelentés, amely hangsúlyozza: a közérdek azt kívánja, hogy világos és a biztonságot garantáló szabályozást fogadjanak el.

A tervezet szerint a vállalatoknak tájékoztatniuk kellene az űrturistákat arról, hogy hány alkalommal repült az űrhajó, valamint a korábban esetlegesen felmerült problémákról is. Az utasokat repülés előtt tájékoztatni kellene arról is, hogy mi a teendő vészhelyzet (például a légnyomás csökkenése vagy kabintűz) esetén.

A szabályozó testület ugyanakkor az utasra bízná annak megítélését, hogy megfelelően egészséges-e a repüléshez.