eur:
389.26
usd:
361.34
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ahol szédülnek a focisták, ott nem lehet meccs

Mégis lehet magaslati pályákon nemzetközi futballmeccseket rendezni, ha nem is túl magasan. Így döntött a FIFA, miután négy, magasan fekvő latin-amerikai ország kampányt indított a szövetség által bejelentett tilalom ellen.

A hazaiak jobban bírják a futást a ritkább magaslati levegőn, és ez veszélyezteti a vendégek egészségét - érvelt a FIFA, amikor megtiltotta, hogy a tengerszint felett 2500 méterrel fekvő pályákon nemzetközi meccseket rendezzenek.

A tilalom azonban kiváltotta Bolívia, Kolumbia, Equador és Peru dühét, mert náluk ennél magasabban találhatóak a stadionok.

Az egyik leghangosabb tiltakozó, Evo Morales bolíviai elnök, tüntetően 3600 méter magasan fekvő elnöki palotája előtt futballozott.

Õ azonban továbbra is bosszús marad, mert Sepp Blatter, a FIFA elnöke azt mondta: a korábbi 2500 méter helyett 3000 méteren húzzák meg a tűréshatárt. Azaz, Kolumbia és Equador fővárosában így már lehet vb-selejtezőket játszani, Bolíviában és Peruban pedig még mindig nem.

Hozzá lehet szokni

A FIFA különböző szakértői véleményeket hallgatott meg, a dél-amerikai futballszövetség, a Comnedbol andoki országokat képviselő orvosai szerint a magaslati pálya nem jelent egészségügyi kockázatot, ha a vendégcsapat néhány napot elölt azzal, hogy hozzászokjon a ritkább levegőhöz. Mások szerint viszont szédülést, fejfájást, fáradságot és aluszékonyságot vált ki a szokatlan környezet.

Annak ellenére, hogy az Andok-hegység országai szomszédjaikat, az alacsonyabban fekvő Argentinát és Brazíliát vádolták azzal, hogy az eredeti tilalom érdekében lobbiztak, ezek most a tiltakozók pártját fogták.

A FIFA október 25-én még egyszer tárgyal a kérdésről. Csütörtökön pedig Sepp Blatternek valószínűleg kellemetlen perceket fog okozni, amikor személyesen kell majd elmagyaráznia Morales bolíviai elnöknek, hogy La Paz miért nem lehet vb-selejtező színhelye.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×