eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Saját magát készítheti ki a Real Madrid

A Real Madrid hiába nyerné meg utolsó bajnokiját a Mallorca ellen, lehet, hogy mégsem lesz bajnok. Pedig minden szabály maradt a régiben - de a brazil szövetség megfenyegette a királyi klubot.

A FIFA és a dél-amerikai szövetség szabályai világosak: a tulajdonképpeni kontinensbajnokság, a Copa América kezdete, azaz június 26. előtt két héttel minden klub köteles a tornára meghívott játékosát elengedni.

Június 12. óta tehát minden válogatott jogosan rendeli haza klubjából kiválasztott játékosát, következésképpen jogilag Dungának, a brazil szövetségi kapitánynak, illetve a CBF-nek megkérdőjelezhetetlen az igazsága.

A Real elveheti magától a bajnoki címet

Ha a Real Madrid, a FIFA tiltása ellenére, vasárnap, a Mallorca ellen, mégis pályára küldi Robinhót, akár három pontos büntetésre is számíthat, s ez akár el is döntheti a bajnokságot. A brazilok egyébként arra (is) hivatkoznak, hogy a bajnoki címért még ugyancsak versenyben lévő Sevilla elengedte Daniel Alvest, aki így biztosan nem lép pályára a Villarreal ellen.

Cserébe a brazil szövetség hozzájárult ahhoz, hogy Daniel Alves a torna nyitánya előtt egy nappal (!) játsszon a spanyol országos kupa döntőjében, a Getafe ellen. A CBF ellenben Robinho-ügyben nem enged: a Ronaldinho és Kaka távollétében kulcsjátékossá előlépett csatárnak azonnal haza kell(ene) térnie.

Ki a hibás az ügyben? Alighanem elsősorban a spanyol liga, amely úgy írta ki a bajnokságot, hogy az utolsó forduló beleessen a "védett" időszakba. A Primera Divisiónban a legszűkebb számítások szerint húsz olyan futballista játszik, aki meghívást kapott a Copára.

Maradva a Real Madridnál: Gago és elképzelhetően Higuaín is meghívót kap az argentin szövetségtől, miként nyilvánvalóan a Barcelona csillaga, Lionel Messi is ott lesz a tornán.

Rugalmas argentínok

Ám az argentínok rugalmasabbak: Alfio Basile szövetségi kapitány, egyelőre, nem egészen két héttel az első mérkőzés előtt, még csak 14 játékos nevét tette közzé, további nyolcat az argentin és a spanyol bajnokság zárása után, hétfőn nevez meg.

Gago és Messi így biztosan játszik az utolsó játéknapon. Mint ahogy az uruguayiak is hozzájárultak ahhoz, hogy spanyolországi légiósaik csak hétfőn csatlakozzanak a kerethez - így Pablo García és Canobbio játszhatnak a Celta Vigo a kiesés elkerülése szempontjából sorsdöntő utolsó meccsén.

Csak az nehezen érthető, miért alakította a spanyol liga, amelynek vezetői nyilvánvalóan tisztában vannak az idevonatkozó FIFA-szabályokkal - így a programot? Érthető a klubok álláspontja is: évente 2-3-4 millió eurót fizetnek ki dél-amerikai játékosaiknak, okkal formálnak ezért igényt arra, hogy a játékosok ott legyenek az esztendő számukra legfontosabb kulcsmérkőzésén.

Kár kockáztatni?

Ramón Calderón, a Madrid elnöke egyelőre kemény: közölte, hogy mind Robinho, mind a mali válogatottba afrikai selejtezőre meghívott Diarra játszani fog a Mallorca ellen. Arra hivatkozik, hogy emiatt nem mérkőzésről, hanem csak a felkészülésből hiányoznak majd válogatottjuknál a játékosok.

Nem biztos, hogy bölcs, ha kockáztat. A FIFA, borítékolhatóan, a klub kontra válogatott vitában tízből tízszer a válogatottnak, ha úgy tetszik saját tagszövetségének ad majd igazat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 18:02
×
×
×
×