eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Titkok a világ legmagasabb pontjáról

Jövő héten térnek vissza Magyarországra a Mount Everest-expedíciók magyar tagjai. A világ legmagasabb hegycsúcsát amatőrként meghódító Jelinkó Attila már elérte az alaptábort. Egy másik vállalkozás két profi magyar alpinistájának nem sikerült feljutnia a világ legmagasabb pontjára; Klein Dávid és Várkonyi László most Katmanduban írja a beszámolóját.

Jelinkó Attila visszatért az 5.350 méteres magasságban fekvő alaptáborba. A Mount Everest 8.850 méter magas csúcsának második magyar meghódítója a Khumbu jégesés legveszélyesebb szakaszán ereszkedett le a 6.500 méteren lévő kettes számú táborból.

Társaságában van Paul John Adler ausztrál hegymászó, aki hóvakságban szened, de a kereskedelmi expedíció hivatalos honlapjáról származó információ szerint már jelentősen javult az állapota.

Az amatőr hegymászónak számító Jelinkó Attila 29 éves és egy bank értékesítési osztályvezetője. Május 23-án, szerdán éjjel ért fel a világ legmagasabb pontjára, útja során oxigénpalackot használt és profi hegymászók kísérték.

Oxigénpalack nélkül most nem sikerült

Nem járt sikerrel viszont az a két hivatásos magyar alpinista, akik a hírek szerint a Mount Everest alatt egy ízben találkoztak is Jelinkó Attila csapatával.

Klein Dávid és Várkonyi László oxigénpalack használata nélkül akarta megmászni a csúcsot, de néhány száz méterrel a hegytető előtt egészségügyi problémák miatt visszafordultak.

Vállalkozásuk, az Ahico Everest-expedíció hivatalos hírlevele szerint jelenleg Katmanduban tartózkodnak, ahol beszámolókat írnak. Dolgukat nehezíti, hogy a városban jelenleg nincs áram.

Ki hozza meg a döntéseket?

A Mount Everest csúcsának első magyar meghódítója gratulált Jelinkó Attilának. Erőss Zsolt az InfoRádióban nyilatkozva ugyanakkor arra is magyarázatot adott: miként lehetséges, hogy miközben két profi hegymászó feladja a küzdelmet, egy amatőr alpinista feljut a csúcsra.

A kereskedelmi expedíciók résztvevőinek nem maguknak kell meghozniuk a legfontosabb és legnehezebb döntéseket - mondta. Komoly feladat ugyanis felmérni, hogy milyen taktikával mássza meg valaki a hegyet.

Klein Dávid és Várkonyi László maga határozott úgy, hogy néhány száz méterrel a csúcs előtt visszafordul. Bár rekordot nem döntöttek, a legfontosabb, hogy saját testi épségük kockáztatása nélkül zárták az expedíciót.

Június közepén irány a K2

Csapatának hazai kapcsolattartója szerint Jelinkó Attila valamikor a jövő hét második felében tér haza Magyarországra. Klein Dávid és Várkonyi László repülőgépe május 28-án landol Ferihegyen.

A következő magyar hegymászó-kaland június közepén kezdődik, főszereplője pedig Erőss Zsolt és a 8.611 méteres magas K2 lesz, amely jóval nagyobb kihívás, mint akár a Mount Everest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:25
×
×
×
×