eur:
389.61
usd:
361.81
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szenzációs művészeti tárlatok, kiállítások Európa-szerte

Ahogy beindul a nyár utáni városlátogatási szezon, Európában sorra nyílnak az új művészeti tárlatok. Bécs, London, Párizs és Madrid múzeumainak és galériáinak kínálatából válogattunk.

A bécsi Albertinában múlt szombaton zárt a nagysikerű expresszionista kiállítás, amelyen a híres Die Brücke csoport műveit állították ki, szeptember 14-én pedig ismét egy újabb szenzáció, a Batliner-gyűjtemény Monet-tól Picassóig című tárlata nyitja meg kapuit. A Renoir, Cézanne, Chagall, Picasso, Modigliani és más neves művészek képeit tartalmazó gyűjtemény mostantól határozatlan ideig az Albertina falait díszíti.

A londoni Tate Modernben szeptember 9-én zár a Salvador Dalí-kiállítás, és nemsokára nyílik Louise Bourgeois francia születésű képzőművész retrospektív tárlata. 1995 óta ez az első nagyszabású Bourgeois-kiállítás, ahol a neves avantgárd művész absztrakt és realista stílusú művei egyaránt megtalálhatók.

A párizsi Grand Palais-ban Design contre Design címmel két évszázad kreatív művészetét mutatják be. A jövő januárig látható kiállításon belsőépítészeti tárgyak, bútorok lesznek láthatók az ipari forradalom időszakától a mai napig. Dannhauser fából készült kanapéja, neorokokó és tonettszékek mutatják be a formák és a technológia változását.

Az amszterdami Hermitage múzeumban ősztől egy különleges Art Nouveau-kiállítás látható. Szentpétervár a XIX-XX. században csatlakozott az európai művészeti mozgalmakhoz. A Jugendstil, a bécsi szecesszió és az art nouveau a Néva partját is meghódította. Amszeterdamban először láthatók együtt a francia és az orosz art nouveau legértékesebb darabjai.

Madridban a Pradóban Patinir, a titokzatos flamand festő képei láthatók októberig, a Thyssen-Bornemisza múzeumban pedig a Van Gogh-tárlat után a fotorealista mozgalom megalapítójának kiállítása látható. Párizs, Velence, New York, Prága, Barcelona vagy London városát a művészetkritikusok szerint senki sem tudta jobban megörökíteni, mint az amerikai Richard Estes.

A londoni Sohóban kiállították Jonathan Yeo George Bush-ról készült botrányt kavaró alkotását: a művész az amerikai elnök arcképét pornográf képekből montírozta össze. A Soho közepén álló Lazarides galériában látható portré készítője egy brit konzervatív politikus fia. Mert - persze - nemcsak a művészetben, hanem a politikában is új szezon kezdődik.

Hanganyag: Madary Orsolya

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×