eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Oscar-gála: A tégla diadalmenete

A tégla sikerét hozta a 2007-es Oscar-gála. A Martin Scorsese rendezte alkotás négy kategóriában nyert, közte a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb nem eredeti forgatókönyv és a legjobb vágás díját vitte el. A legjobb férfi alakítás díját Forest Whitaker (Az utolsó skót király), a legjobb női alakításét Helen Mirren (A királynő) nyerte.

Martin Scorsese és A tégla című filmje sikerét hozta a 79. Oscar-gála a hollywoodi Kodak színházban. Az idáig ötször jelölt, de a díjat még soha el nem nyerő legendás rendező győzelmét a közönség felállva, ovációval köszöntötte.

A tégla egyébként összesen négy Oscart nyert (legjobb film, rendező, adaptációs forgatókönyv és vágás).

"Az évek során oly sokan szerették volna, ha én kapom a díjat - rengeteg idegen is. Megyek az utcán és az emberek odajönnek: neked kellene megnyerned, neked kellene megnyerned - mondják" - mondta a díj átvételekor a saját bevallása szerint is meghatódott Martin Scorsese.

<

Helen Mirren és férje
(fotó: oscar.com)

A legjobb női alakítás díját A királynő címszereplője, Helen Mirren nyerte. "Minden gyerek imád arany csillagokat kapni és ez a legnagyobb és legjobb arany csillag, amit valaha kaptam" - mondta a színésznő, aki korábban már a jelölést is nagy megtiszteltetésnek nevezte.

A legjobb férfi alakítás díját Az utolsó skót király főszereplője, Forest Whitaker nyerte. Az Idi Amin ugandai diktátort megszemélyesítő színész láthatóan meghatódottan kereste a szavakat beszéde előtt.

"Gyerekkoromban csak az autósmoziban, a családi autó hátsó üléséről láttam filmeket. Nem igazán volt reális vágy a színészkedés, így most ez a megtiszteltetés azt üzeni nekem: mindez lehetséges" - mondta Forest Whitaker.A legjobb dokumentumfilmért járó Oscart az Al Gore volt amerikai alelnök klímaváltozás elleni kampányáról szóló Kellemetlen igazság kapta (rendező David Guggenheim). A legjobb filmdal díját is az ebben az alkotásban hallható I Need To Wake Up kapta (Melissa Etheridge szerzeménye).

Itt elérkeztünk az este egyik nagy veszteséhez, a Dreamgirls című filmhez, melyet csak a legjobb filmdal kategóriában háromszor jelöltek, de végül egyik szerzemény sem nyert.

A Dreamgirls egyébként két Oscart nyert (legjobb női mellékszereplő, Jennifer Hudson és legjobb hangkeverés).

A legjobb külföldi film Oscar-díját Florian Henckel von Donnersmarck német filmrendező A mások élete című alkotása nyerte.

A legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscart A család kicsi kincse című filmnek ítélte oda a Los Angelesi Filmakadémia. A legjobb filmzene díjazottja 2006 után ismét Gustavo Santaollala. Akkor a Túl a barátságon, idén a Bábel című alkotásért kapta az elismerést.

Ami a magyarokat illeti, egyik jelölt sem nyert. A legjobb rövid animációs film kategóriában M.Tóth Géza Maestro című alkotását a kanadai Torill Kove előzte meg a The Danish Poettel (A dán költő).

Nem sikerült újabb szobrot begyűjtenie a másik magyar jelöltnek, a Harmadik típusú találkozásokért már díjazott Zsigmond Vilmosnak sem: őt Guillermo Navarro, A faun labirintusa operatőre előzte meg.

Az életműdíjat a zeneszerző Ennio Morricone több mint 400 filmért. Sheryll Lansing producer filmes és humanitárius tevékenységért kapott Jean Hersholt-díjat, amely szintén egy Oscar-szoborral jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×