eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

Beborította a szaharai por Athént és más görög városokat

A légkörben szálló finom por narancssárga derengésbe vonta az érintett területeket, a hatóságok szerint az egészségre is veszélyes lehet.

Napok óta tartó erős déli szelek után narancssárga színű köd lepett el több régiót Görögországban, korlátozva a látási viszonyokat - írja a The Guardian híradása nyomán az Index. Kostas Lagouvardos, az athéni obszervatórium időjárás-kutatási igazgatója szerint ez az egyik legjelentősebb ilyen történés a Szaharából származó por- és homokkoncentráció miatt 2018 óta, amikor a felhők Kréta szigetét borították be.

Az országot már március-április fordulóján is elérték szaharai porfelhők, amelyeket Svájc és Dél-Franciaország egyes részein is érzékeltek.

A görög hatóságok figyelmeztetést adtak ki, hogy a por koncentrációja amellett, hogy blokkolja a napfényt és rontja a látási viszonyokat, kockázatot is jelent az egészségügyi problémákkal küzdők számára.

Mint írják, a Szahara éve szinten 60-200 millió tonna port bocsát ki. A nagyobb részecskék gyorsan visszatérnek a földre, a kisebbek azonban több ezer kilométert is képesek utazni és egész Európát beteríthetik.

A görög meteorológiai szolgálat szerint szerdán kezdhet kitisztulni az égbolt.

A közösségi média-felületekre több látványos videó is kikerült a narancssárgába öltözött görög tájakról:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×