Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nincs túlélője az oroszországi bányaszerencsétlenségnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Leállították a túlélők utáni kutatást az észak-oroszországi Vorkuta település Szevernaja nevű szénbányájában, miután a hatóságok a vasárnap történt újabb föld alatti robbanás után úgy vélik, már nem lehet életben a mélyben rekedt 26 bányász.

Vlagyimir Pucskov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője közölte, adataik szerint a bánya azon területén, ahol az eltűntek tartózkodási helyét sejtették, a korábbi robbanás okozta tűz miatt magas hőmérséklet uralkodik és nincs oxigén, így semmilyen esély sincs arra, hogy bárki túlélhetné a szerencsétlenséget.

A Komi Köztársaságban lévő bánya üzemeltetője, a Vorkutaugol vállalat ugyancsak erre a következtetésre jutott. A cég a tűz megfékezésének két módját vizsgálja: a bánya légmentesítését vagy elárasztását.

A Szevernaja bányában csütörtökön két metángáz-robbanás történt, amelyek kőzetrengést váltottak ki, illetve tűz keletkezett a föld alatt. A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a bányarengés következtében 111 ember rekedt a mélyben, közülük 81-et sikerült kimenteni. A hatóságok aznap négy halálos áldozatról és kilenc sérültről számoltak be.

A vasárnap bekövetkezett újabb robbanásban a 26 eltűntet kereső hat bányamentő meghalt, öt társuk pedig megsérült.

A volt Szovjetunió területén találhatók a világ legveszélyesebb bányái az elavult technikai felszereltség és az extrém mélység miatt. A hiányos biztonsági intézkedések miatt gyakran fordulnak elő súlyos balesetek.

A Vorkutaugol vállalatnak 13 bányája van, amelyből öt üzemel. A vállalat bányáiban 1994 óta 161 baleset történt, ezekben 116 ember halt meg és 139 megsérült.

Az 1969 óta működő Szevernaja bányában kokszolható szenet hoznak a felszínre. Ugyanitt 2000-ben hegesztési munkálatok miatt tűz ütött ki, akkor tíz ember meghalt. Négy évvel később is történt baleset, akkor öt bányász halt meg, míg 2011-ben két bányász vesztette életét.