Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merényletet követtek el a nigériai Yola város piacán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Robbantásos merényletet követtek el egy piacon kedd este az északkelet-nigériai Yola városában, 32 ember halálát okozva, a sebesültek száma nyolcvan körül van - közölte a helyi vöröskereszt és az afrikai ország polgári védelmi hatósága.

A robbanás este nyolc óta után történt a város Jimeta negyedében egy főút melletti zöldség-gyümölcs piacon, a vásárlók tömegének közepén - mondta el Alhaji Sa'ad Bello, a vöröskereszt yolai koordinátora.

Yola a nyugat-afrikai ország Adamawa szövetségi tagállamának fővárosa. A hatalmas detonációt városszerte hallani lehetett.

A merényletet egyelőre senki sem vállalta, a robbantás azonban magán viseli a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet terrorcselekményeinek ismertetőjeleit.

A Boko Haram iszlamista állam létrehozását szeretné kikényszeríteni a vegyes vallású Nigériában. Felkelésük 2009-es kezdete óta mintegy 17 ezer ember életébe került, s az országban több mint 2,5 millióan váltak menekültté.

A szervezet terroristái mintegy ezer embert öltek meg csak azóta, hogy a hivatalba lépő új elnök, Muhammadu Buhari idén májusban a Boko Haram szétzúzását ígérte.

Amióta a nigériai fegyveres erőkkel vívott harcokban a Boko Haram elvesztette az év első felében általa elfoglalt területek nagyobbik részét, a szélsőségesek inkább piacok, buszállomások, imahelyek elleni merényletekkel és falvak elleni rajtaütésekkel terrorizálják a lakosságot.

Az északkeleti Yolában is több öngyilkos támadást követtek el az elmúlt hónapokban. Buhari elnök múlt pénteken járt a városban, és katonák előtt mondott beszédében azt hangoztatta, hogy hamarosan legyőzik a Boko Haramot. Mindazonáltal fokozott éberségre szólított fel az újabb támadások veszélye miatt.

A nigériai fegyveres erők több sikeres, iszlamisták elleni akciójukról számoltak be az elmúlt hónapokban. Október 28-án 338 embert szabadítottak ki Borno államban az iszlamista fegyveresek fogságból, köztük 192 gyereket és 138 nőt.