Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Horvátország fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be a bródi tranzitközpontban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pénteki párizsi terrorcselekmények miatt a horvát belügyminisztérium fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be a bródi (Slavonski Brod) tranzitközpontban - közölte Vlado Dominic rendőrfőkapitány szombaton.

Elmondta, hogy a téliesített befogadóállomáson a kezdetektől fogva megerősített biztonsági intézkedések mellett folyik a migránsok ellenőrzése, de a párizsi merényletek után a jelenleginél magasabb biztonsági fokozatú intézkedéseket vezettek be.

Közölte azt is, hogy megerősítették az ország határainak védelmét, valamint a kulcsfontosságú létesítmények őrzését, illetve a rendőrség fokozottan figyeli a vasúti és légi forgalmat, továbbá a tömegrendezvényeket.

Zoran Milanovic ügyvezető miniszterelnök szerint nincs szükség a határok lezárására. "A drótkerítés nem akadályozza meg a terrorcselekményeket" - mondta.

Tomislav Karamarko, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nevű jobbközép ellenzéki párt elnöke viszont az illegális bevándorlás megállítását követeli. Karamarko úgy véli: szigorítani kell a határvédelmen. "Lehet, hogy most nincs szükség drótkerítés építésére, de egy hónap múlva lehet, hogy szükség lesz" - mondta, majd hozzátette, minden eshetőségre fel kell készülni.

"Tagjai vagyunk az Európai Uniónak és a NATO-nak, miért gondolja bárki is azt, hogy egy nap nem jut eszébe valakinek Horvátországot is megtámadni" - fogalmazott.

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban 386 516 migránst vettek nyilvántartásba. Többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, és többnyire Bapska körzetében léptek horvát területre. A horvát hatóságok a múlt hét közepétől már vonattal szállítják a migránsokat a szerb határról Szlovéniába. Péntek éjféltől szombat 15 óráig több mint 6000 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

Szlovéniában - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 206 980 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Pénteken 7397, szombaton 18 óráig újabb 5294 migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 192 393 Közel-Keletről érkező menekült érkezett.