Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újra kinyitott a májusi terrortámadás óta zárva tartó brüsszeli zsidó múzeum

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újra kinyitott vasárnap a brüsszeli zsidó múzeum, ahol egy dzsihadista merénylő négy embert lőtt le nem egészen négy hónappal ezelőtt.

A Belgiumi Zsidó Múzeum újbóli megnyitását a zsidó kultúra európai napjához időzítették, és az újranyitás alkalmából bronz emléktáblát helyeztek el az intézmény falán a merényletben meggyilkolt négy ember - egy izraeli pár, egy francia női önkéntes és egy belga férfi alkalmazott - nevével.

A megnyitón megjelent Elio di Rupo belga miniszterelnök is, aki leszögezte, hogy hazája folytatja elszánt küzdelmét a terrorizmussal szemben. Egyben kinyilvánította Belgium készségét arra, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióhoz.

A múzeum bejáratát fémdetektorral szerelték fel, és a jövőben állandóan két rendőr őrködik a kapunál. A többi belgiumi zsinagógától és más zsidó közösségi intézményektől eltérően a zsidó múzeumot korábban nem őrizték kiemelten.

A belga főváros önkormányzata 30 ezer euró segélyt hagyott jóvá a múzeum őrzésének szigorítására.

Egy brüsszeli bíróság pénteken elutasította, hogy szabadlábra helyezze a május 24-i merénylet gyanúsítottját, egy szíriai harcokból visszatért 29 éves férfit, a francia állampolgárságú Mehdi Nemmouche-t, akit néhány nappal a lövöldözés után tartóztattak le a franciaországi Marseille-ben.