Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Iszlám Állam - Bejelentették egy brit fogoly lefejezését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet bejelentette, hogy lefejezte egy brit foglyát megtorlásként azért, mert Nagy-Britannia csatlakozott a szélsőséges iszlamista erő elleni harchoz - közölte vasárnap a szélsőségesek internetes közleményeit ellenőrző amerikai SITE-központ. A tettet elítélte a brit miniszterelnök, az amerikai és francia elnök.

Az áldozat, a kétgyermekes, 44 éves, skóciai David Cawthorne Haines egy francia segélyszervezet munkatársaként tevékenykedett Szíriában, amikor tavaly márciusban elrabolták. Korábban a Balkánon, a Közel-Kelet más országaiban és Afrikában is dolgozott.

Az Iszlám Állam videofelvételt is közzétett a kivégzésről.

Az Üzenet Amerika szövetségeseinek címet viselő felvétel elején David Cameron brit miniszterelnök látható, amint arról beszél, hogy együttműködik az iraki kormánnyal és a vele szövetséges kurd erőkkel az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

A fekete ruhába öltözött, maszkot viselő, brit akcentussal beszélő hóhér a térdre kényszerített Haines mögött állva a következőket mondatja vele (a korábbi jelentésekkel szemben ezek Haines szavai):

"Maga önként belépett egy koalícióba az Egyesült Államokkal az Iszlám Állam ellen, ahogy az elődje, Tony Blair is... Követi azon brit miniszterelnökök sorát, akiknek nincs bátorságuk nemet mondani az amerikaiaknak. Sajnos, mi, brit közemberek leszünk azok, akik végül megfizetik az árat parlamentünk önző döntéseiért."

A hóhér szerint "ennek a brit férfinak kell megfizetnie az árat az ígéretedért, Cameron, hogy felfegyverzed a pesmergákat (kurd önvédelmi erők) az Iszlám Állam ellen". Ez a szövetség csak "fölgyorsítja a vereségeteket", és "egy megnyerhetetlen háborúba" taszítja a brit állampolgárokat - mondta.

A következő képeken a kivégzés látszik. A felvétel végén egy másik túszt mutatnak, és a hóhér közli, hogy ő lesz a következő, ha Cameron tovább támogatja az Iszlám Állam ellenségeit.

Haines egyébként a harmadik nyugati túsz, akivel ilyen módon végeztek egy hónapon belül. A terrorszervezet hasonlóképpen lefejezett két korábbi áldozata, James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírók voltak. A hóhér azonos lehet kettejük kivégzőjével. Õk is hasonló szöveget voltak kénytelenek elmondani a haláluk előtt.

Cameron egy közleményben "színtiszta gonoszságnak" minősítette Haines "gyalázatos és vérlázító" meggyilkolását, részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak, és kemény ígéretet tett arra, hogy a bűnösöket felkutatják és bíróság elé állítják, bármeddig is tartson.

A londoni külügyminisztérium vasárnap délután megerősítette, hogy hiteles az újabb túsz lefejezéséről készült videó. "Minden azt mutatja, hogy a felvétel hiteles, nincsen okunk azt hinni, hogy nem az" - közölte a tárca szóvivője az AFP francia hírügynökséggel.

Barack Obama amerikai elnök "barbár gyilkosságnak" nevezte a tettet szombat éjjel kiadott közleményében, és az amerikaiak nevében kifejezte együttérzését Haines családjával és a brit néppel.

"Az Egyesült Királysággal és a nemzetek széles koalíciójával azon leszünk, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsuk ennek a felháborító tettnek az elkövetőit, és hogy csökkentsük, majd felszámoljuk azt a fenyegetést, amelyet (az Iszlám Állam) jelent országainknak, a térségnek és a világnak" - szögezte le Obama.

A francia államfői hivatal közleményben ítélte el az általa "aljas gyilkosságnak" nevezett cselekményt: - David Haines aljas meggyilkolása ismételten bizonyítja, mennyire fontos, hogy a nemzetközi közösség szembeszálljon az Iszlám Állammal, amely nem más, mint a hitványság és az elvetemültség szervezete - olvasható a dokumentumban.

Haines kivégzését Angela Merkel német kancellár és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter is elítélte, a lefejezést a német kancellária által kiadott közleményben "visszataszító, barbár tettnek" nevezték. "Ahol az Iszlám Állam uralkodik, ott gyilkolnak, erőszakolnak és gyújtogatnak. A nemzetközi közösségnek határozottan fel kell vennie a harcot az Irakot és a térségét, valamint minket is fenyegető szervezet ellen" - olvasható a kommünikében.