eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A szlovák újságok véleménye Orbán Viktor kijelentéséről

Orbán Viktornak részben igaza van, amikor azt állítja, hogy a szlovákoknak komplexusaik vannak. Azért csak részben, mert a szlovákok többségére ez nem érvényes - írja a Sme című pozsonyi napilap szombati kommentárjában.

A liberális újság egy lapinterjújában elhangzott kijelentésre reagált, amelyben a Fidesz elnöke azt állította, hogy "a szlovákoknak komplexusaik vannak, hiszen az övék egy fiatal állam, amely folyamatos önigazolási kényszerrel küzd. Különösen, hogy egy ezeréves magyar állam szomszédságában kell definiálnia a létezését".

Orbán szerint a következő kormánynak új alapokra kell helyezni a két ország közötti kapcsolatokat.

"Akiknek (Szlovákiában) valóban komplexusaik vannak, azok éppen most vannak hatalmon, s a nyelvtörvény, illetve az az igyekezet, hogy a szlovák földrajzi neveket rákényszerítsék a kisebbségekre, a politikai számítások mellett éppen ezeknek a komplexusoknak az eredménye" - mutat rá a szerző, Peter Morvay.

Orbánnak - miután nem tetszik neki a Benes-dekrétumokban alkalmazott kollektív bűnösség elve - magának sem kellene nemzetiségi alapon mindenkit egy kalap alá vennie. Arról nem is beszélve, hogy ha a leendő magyar kormányfő valóban új alapokra akarja helyezni a szlovák-magyar viszonyt, akkor diplomatikusabban kellene beszélnie. Hacsak az új alapokat nem éppen a sértegetés fogja jelenteni - fejti ki a lap.

Rejtély azonban - amit a Sme szerint Orbán sem magyarázott meg -, hogy miért szenved a szlovákokéhoz hasonló komplexusban sok magyar is. Ha a szlovákok fiatal államuk miatt állandó önigazolási kényszerrel küzdenek, miért tapasztalunk hasonló tüneteket azokon is, akik az ezeréves magyar állam hívei?

"Miért van Magyarországon a Jobbiknak hasonló támogatottsága, mint a Szlovák Nemzeti Pártnak; miért beszélnek a Fidesz politikusai - a szlovák kormányzati politikusokhoz hasonlóan - annyit a hazafiasság megerősítéséről; miért hasonlít annyira a fideszes média programja a kormányzati Szlovák Televízióban látható nemzeti mítoszokhoz és sirámokhoz?" - teszi fel a kérdéseket a lap.

"Miért van az, hogy az ezekkel a komplexusokkal (Orbánéit beleértve) való visszaélésre alapozott politika olyan sikeres ott (Magyarországon), mint Szlovákiában? Miért sikerül ezekkel eltakarni a lopásokat és az alkalmatlanságot, ma konkrétan a Fidesz képtelenségét komoly választási program bemutatására" - kérdez tovább a szerző.

Úgy véli, hogy ez nem nagy meglepetés. "A skizofrénia és az irracionalitás törvényszerű kísérői a nacionalizmusnak, s a szlovák és a magyar komplexusok, akárcsak a szlovák és a magyar nacionalizmus, közlekedőedények" - zárja kommentárját a Sme.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×