eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Változással fenyegette meg Washingtont McCain

Változást Washingtonba! - ezzel a jelszóval fogadta el az amerikai Republikánus Párt jelölését az elnökségre pályázó John McCain szenátor. A republikánusok gyűlésükön sokat ostorozták demokrata ellenfeleiket, amiből elemzők azt szűrték le: jóval megosztottabbak, mint ahogy tűnik.

"Mindennap harcolni fogok azért, hogy az amerikaiak hálásak legyenek Istennek, hogy a világ legjobb országának lakosai. Harcoljanak velem!" - szólította fel hallgatóságát John McCain, aki magyar idő szerint éjszaka elmondott beszédében elfogadta az amerikai republikánus párt hivatalos elnökjelölti posztját.

A szenátor az utóbbi napokban azzal próbálja kifogni a szelet demokrata ellenfele, Barack Obama vitorlájából, hogy az ő üzenetét ismétli: azaz, hogy változást hoz Washingtonba. Emellett azt ígérte, hogy konszenzusos, kétpárti politikát fog folytatni, ha megválasztják elnöknek.

Azt ígérte, hogy fellép a korrupció és az önérdek ellen is: "előre is figyelmeztetek mindenkit a régi, sokat költő, semmittevő, először magára, aztán az országra gondoló washingtoni tömegből! Jön a változás!" - mondta az arizonai szentátor.

A költekezők és adóztatók között természetesen megemlítette a demokratákat is, akik szerinte növelni fogják az amerikai polgárok pénzügyi terheit.

John McCain elővette a "hadifogoly voltam, és ezért még jobban szeretem a hazámat" adu-ászt is. Külpolitikai üzenetében élesen bírálta "az olajnak köszönhetően gazdag, hatalomtól korrupt orosz vezetőket, akik a demokrácia elveit és a hatalom felelősségét félredobva lerohanták kis demokratikus szomszédjukat, hogy még inkább ellenőrizzék a világ olajellátását". A politikus ennek ellenére azt mondta: jó kapcsolatokra törekszik Moszkvával. A korábban "immár mindnyájan grúzok vagyunk" üzenetet megfogalmazó elnökjelölt hatalmas tapsot aratott megjegyzéseivel.

Elemzők ugyanakkor megjegyzik, hogy a magát az elvei mellett kiállni kész embernek beállító szenátorért nem mindenki rajong az amerikai republikánusok között. A keresztény szavazók például csalódtak a Bush-kormányzatban, amiért elmaradt a melegházasságok szövetségi tilalma, és nem léptek közelebb az abortusz betiltásához. John McCain sem a fundamentalista álláspontot képviseli ezekben a kérdésekben, és gyakran összekülönbözött emiatt a keresztény jobboldallal. Nem áll közös nevezőn a bázissal a bevándorlás, a kemény kihallgatási technikák vagy az őssejtkutatás kérdésében sem.

Sarah Palin alelnöki jelölése ugyanakkor megnyugtathatja az abortusz ellenzőit, a kormányzó ugyanis eléggé eltökélt ebben a kérdésben. Elemzők viszont arra is figyelmeztetnek, mi lesz, ha Palinnek tényleg helyettesítenie kell McCaint, aki két éven belül eléri az amerikai férfiak átlag élettartamát - ahogy egy publicista rosszmájúan megjegyezte.

A külpolitikai kérdésekben járatlan Sarah Palin - aki hírek szerint tavaly utazott először külföldre - kaphatja meg a nukleáris indítókódokat. És, ahogy a 24 című tévésorozatból kiderült, a hirtelen főparancsnokká előlépő alelnökön nagyon sok múlhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×