eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

"A dalai láma az olimpiai játékok megzavarására készül"

Terrorista összesküvéssel vádolja a dalai lámát a kínai sajtó, amely szerint a tibetiek vallási vezetője összejátszik az ujgur szeparatistákkal is, és meg akarja zavarni "a világ népei által hőn várt olimpiai játékok" megrendezését.

A kommunista párt központi lapja, a Zsenmin Zsipao szerint a láma erőszakmentes politikája soha sem volt igaz. "A dalai klikk úgynevezett erőszakmentessége az elejétől a végéig hazugság" - írta vasárnapi számában a lap.

"El fog jönni a 2008-as olimpia, amelyet hőn várnak a világ népei. Ám a dalai láma azon mesterkedik, hogy túszul ejtse a pekingi olimpiát, és arra kényszerítse a kínai kormányt, hogy tegyen engedményeket Tibet függetlensége ügyében" - írta a párt lapja.

A vallási vezető visszautasítja a vádakat, elveti az erőszakos eszközöket, és tárgyalásokat ajánl Pekingnek Tibet valódi autonómiájáról, azaz nem a függetlenségéről.

A pekingi sajtó azzal is vádolja a lámát, hogy összejátszik a Tibettel határos Hszincsiang autonóm területen élő ujgurok szeparatista mozgalmával, amelyet Peking "kelet-turkesztáni" terrorizmusnak titulál.

Az ő rovására írják a nyugtalanság átterjedését a Tibethez közeli Kanszu tartományra is, ahol négy - tibetiek lakta - városban is zavargások voltak. A hivatalos hírügynökség szerint 94 ember - főleg rendőr - sebesült meg Kanszuban március 15-16-án, de azóta normalizálódik a helyzet.

A hivatalos tájékoztatás legutóbb 22-re emelte a lhászai zavargásokban elhunytak számát, míg a tibeti emigráns kormány szerint Lhászában nyolcvanan, Kanszu tartományban pedig tizenkilencen estek áldozatul az erőszaknak.

A hivatalos tájékoztatás első ízben ismerte be, hogy Szecsuán Aba nevű megyéjében a rendőrök tüzet nyitottak tüntetőkre, és közülük négyet, önvédelemből, megsebesítettek. A megyei pártvezető szerint azóta a megye központjában "az üzleteknek már több mint a fele kinyitott, és a kormányhivatalok is működnek".

A kínai hatóságok elzárták a világ elől a zavargások sújtotta vidékeket, ezért a hivatalos sajtó híreit nem lehet ellenőrizni a helyszínen. Utazók annyit tudtak elmondani, hogy Szecsuán, Kanszu és más, Tibethez közel fekvő, vagy Tibettel tartományokban katonák járőröznek, az iskolákat, a buddhista kolostorokat szigorú ellenőrzéseknek vetik alá.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×