Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"A dalai láma az olimpiai játékok megzavarására készül\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Terrorista összesküvéssel vádolja a dalai lámát a kínai sajtó, amely szerint a tibetiek vallási vezetője összejátszik az ujgur szeparatistákkal is, és meg akarja zavarni \"a világ népei által hőn várt olimpiai játékok\" megrendezését.

A kommunista párt központi lapja, a Zsenmin Zsipao szerint a láma erőszakmentes politikája soha sem volt igaz. "A dalai klikk úgynevezett erőszakmentessége az elejétől a végéig hazugság" - írta vasárnapi számában a lap.

"El fog jönni a 2008-as olimpia, amelyet hőn várnak a világ népei. Ám a dalai láma azon mesterkedik, hogy túszul ejtse a pekingi olimpiát, és arra kényszerítse a kínai kormányt, hogy tegyen engedményeket Tibet függetlensége ügyében" - írta a párt lapja.

A vallási vezető visszautasítja a vádakat, elveti az erőszakos eszközöket, és tárgyalásokat ajánl Pekingnek Tibet valódi autonómiájáról, azaz nem a függetlenségéről.

A pekingi sajtó azzal is vádolja a lámát, hogy összejátszik a Tibettel határos Hszincsiang autonóm területen élő ujgurok szeparatista mozgalmával, amelyet Peking "kelet-turkesztáni" terrorizmusnak titulál.

Az ő rovására írják a nyugtalanság átterjedését a Tibethez közeli Kanszu tartományra is, ahol négy - tibetiek lakta - városban is zavargások voltak. A hivatalos hírügynökség szerint 94 ember - főleg rendőr - sebesült meg Kanszuban március 15-16-án, de azóta normalizálódik a helyzet.

A hivatalos tájékoztatás legutóbb 22-re emelte a lhászai zavargásokban elhunytak számát, míg a tibeti emigráns kormány szerint Lhászában nyolcvanan, Kanszu tartományban pedig tizenkilencen estek áldozatul az erőszaknak.

A hivatalos tájékoztatás első ízben ismerte be, hogy Szecsuán Aba nevű megyéjében a rendőrök tüzet nyitottak tüntetőkre, és közülük négyet, önvédelemből, megsebesítettek. A megyei pártvezető szerint azóta a megye központjában "az üzleteknek már több mint a fele kinyitott, és a kormányhivatalok is működnek".

A kínai hatóságok elzárták a világ elől a zavargások sújtotta vidékeket, ezért a hivatalos sajtó híreit nem lehet ellenőrizni a helyszínen. Utazók annyit tudtak elmondani, hogy Szecsuán, Kanszu és más, Tibethez közel fekvő, vagy Tibettel tartományokban katonák járőröznek, az iskolákat, a buddhista kolostorokat szigorú ellenőrzéseknek vetik alá.