eur:
389.51
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fico láncreakciótól tart

Lehet, hogy Szlovákia soha nem ismeri el Koszovó függetlenségét - jelentette ki a szlovák kormányfő. Robert Fico a szlovák közszolgálati televizió vitaműsorában ismét párhuzamot vont Koszovó és Dél-Szlovákia között.

Robert Fico szerint Koszovó függetlenségének kikiáltásával két alapvető nemzetközi jog sérült: az önrendelkezésé és a határok sérthetetlenségének joga.

Koszovó nem önálló terület, hanem Szerbia része - hangsúlyozta a szlovák kormányfő. Robert Fico szerint egyedi helyzet állt elő azzal, hogy az albánoknak - mint etnikumnak - két államuk is van: Albánia mellett most már Koszovó is.

Fico úgy véli, fennáll a veszély, hogy Koszovó láncreakciót vált ki, és bizonyos országokban a nemzetiségi kisebbségek kérni fogják önálló állam létrehozását.

A miniszterelnök szerint a Nyugat-Balkánon kialakult problémára elsősorban az ENSZ keretében kellene megoldást keresni, és az Európai Unió erre nem megfelelő fórum, hisz a tagállamok gyakran egymástól merőben ellentétes álláspontot képviselnek.

Koszovó veszélyességét magyarázva Fico idézte Németh Zsoltnak, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottsága elnökének a szavait, miszerint Koszovó függetlenné válása jó hír a Kárpát-medencében élő, autonómiapárti kisebbségek számára.

Az MKP visszautasítja a párhuzamot

A Magyar Koalíció Pártja elnök-helyettese, Berényi József korábban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az MKP visszautasít bármilyen párhuzam keresését Koszovó függetlenné válása, illetve Dél-Szlovákia között. Szerinte ilyen kijelentések célja a Magyar Koalició Pártjának kirekesztése az ország politikai életéből.

"Azok a politikusok, akik erről beszélnek, azt akarják elérni, hogy az MKP a következő parlamenti választások után se legyen tagja a kormánynak" - nyilatkozta Berényi József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×