eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kocsmában felejtette titkos információkkal teli laptopját a katonatiszt

Titkos információkat - katonák és családtagjaik nevét, fegyverraktárak helyét - tartalmazó hordozható számítógépre bukkant az egyik brit bulvárlap, a Sun olvasója egy sörözőben.

A laptop kétszáznál is több katona személyes adatait tartalmazza, de szerepelnek rajta csapatmozgásokról, hadgyakorlatokról és fegyverraktárak helyszíneiről szóló információk is.

Nemcsak a katonák, hanem a feleségeik és gyermekeik nevei is ott vannak a gép merevlemezén. A megtaláló és a Sun munkatársai emellett kinevezési ajánlásokat és fegyelmi eljárásokról szóló javaslatokat is olvashattak a - nem titkosított - dokumentumok között.

A megtaláló, aki névtelen maradt, a laptopra a londoni Troy Club egyik asztala alatt bukkant rá. Már a számítógép tulajdonosát is sikerült azonosítani: Luke Badger kapitány volt annyira felelőtlen, hogy egy átmulatott éjszaka után a laptopja nélkül indult haza.

Az eset komoly fejtörést okozhat a brit védelmi minisztériumnak, amelynek vezetője, Sir Gus O'Donnell mindössze három hete szigorítást vezetett be: ezt a módosított szabályt szegte meg Luke Badger.

Az utóbbi hónapokban egymás után több adatkezelési botrány is kirobbant Nagy-Britanniában, ezért Gus O'Donnell megtiltotta a tiszteknek, hogy a nem titkosított információkat tartalmazó hordozható számítógépeket kivigyék az irodájukból.

A Sun munkatársai hamarosan visszajuttatják a laptopot a minisztériumnak, ahol ígéretet tettek az eset gyors kivizsgálására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×