Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A németek fegyvereket vettek a schengeni határnyitás után

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német rendőrök attól tartanak, hogy sokkal több illegális bevándorlóval kell szembenézniük, miután nem védhetik határaikat a tőlük keletebbre fekvő országoktól. Félelmükben több nyugat-európai állam is osztozik.

A német hatóságok azt állítják, hogy december 21., a schengeni határok áthelyezése óta összesen 620 illegális bevándorlót tartóztattak fel a német-lengyel és a német-cseh határ közelében, miközben tavaly fél év alatt nem érte el az 500-at az illegális bevándorlók száma.

A rendőrök attól tartanak, hogy embercsempészek ezreket hoznak majd be az Európai Unión kívül eső területekről. Az Európai Unió új határvédői - köztük Magyarország is - többször megerősítették már, hogy képesek megvédeni a közösséget a kívülről érkezők áradatától, de úgy tűnik, ez nem mindenkit nyugtatott meg.

Odera-Frankfurt rendőrségének vezetője szerint általában a határok jogtalan átlépőinek tizedét sikerül elkapni, így elképzelhető, hogy idén már több ezren léptek be Németországba hatósági ellenőrzés nélkül.

A schengeni övezetnek december vége óta már 24 tagja van, az új belépők: Lengyelország, Csehország, Magyarország, Észtország, Litvánia, Lettország, Szlovákia, Szlovénia és Málta.

Németország keleti felén a hatóságok tartottak, és még mindig tartanak a bűnözés növekedésétől. Ezt többen hangoztatták is, így sokan már üzletet is csináltak a határnyitásból. A határ közelében megjelentek a drága biztonsági felszereléseket kínáló ügynökök, sőt, vannak, akik fegyvert is árulnak.

A kelet-európai országokba belépőknek ugyanis már könnyű dolguk van, ha a kontinens nyugati felén akarnak szerencsét próbálni.

Van, aki egyszerűen beül egy taxiba, és úgy megy át a szomszéd országba, de a tömegközlekedési eszközöket is sokan használják. Épp ezért az elmúlt időszakban Németországban és Ausztriában is sűrűbben ellenőrzik a nemzetközi vonatokat.