eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Aggresszív kihallgatást" rögzítő szalagokat semmisített meg a CIA

Az amerikai Központi Hírszerzési Hivatal két évvel ezelőtt megsemmisített két olyan felvételt, amelyen feltételezett al-Kaida tagok kihallgatását rögzítették. A New York Times pénteki cikke szerint a gyanúsítottakat úgymond "kemény kihallgatási technikákkal" vallatták, ami felveti a kínzás gyanúját. A CIA vezetése szerint azonban az ügynökség jogszerűen járt a felvételek megsemmisítésével.

A New York Times még szerda esete jelezte a CIA-nak, hogy cikket fog közölni a feltételezett kínzást rögzítő felvételek megsemmisítéséről, hogy lehetőséget adjon az ügynökségnek a válaszra.

A lap volt kormányilletékesekre hivatkozva azt írja, hogy a felvételek még 2002-ben készültek, és azokon kemény vallatási technikák alkalmazása látható. A szalagokat a tudósítás szerint 2005-ben semmisítették meg, a CIA akkori főnökének tudta nélkül.

"Biztonsági okból semmisítették meg, és amúgy sem volt értékük"

Michael Hayden tábornok, az ügynökség jelenlegi vezetője ugyanakkor azt mondta: a megsemmisítésről a CIA-n belül döntöttek, és az volt a cél, hogy ne leplezzék le inkognitóban tevékenykedő ügynökeiket. Hozzátette azt is, hogy a szalagoknak "már nem volt értékük hírszerzési szempontból."

Haydennek a CIA alkalmazottaihoz írt levelét megszerezte a CNN-hírtelevízió. A dokumentum szerint "az ügynökség jogszerű, biztonságos és hatásos módszereket alkalmazott. Ha kiszivárogtak volna a felvételek, akkor a programban dolgozó kollégák és családjaik az al-Kaida célpontjává válhattak volna. Közben a kihallgatások dokumentálásának más módjait is elégségesnek találták."

Mit tudott az ügyről a Kongresszus?

Az ügy azonban felveti annak lehetőségét, hogy az ügynökség elhallgatott valamit a Kongresszustól és a szeptember 11-i eseményeket vizsgáló bizottságtól. Hayden azt állította, hogy a kongresszusi hírszerzési bizottságok vezetői tudtak a szalagok létezéséről és arról is, hogy meg akarják semmisíteni őket.

Kongresszusi képviselők épp a héten szavazták meg azt a javaslatot, amely minden amerikai illetékes, így a hírszerzés számára is egységes viselkedési normákat fektet le és tiltja a kínzás alkalmazását. Tudósítók szerint azonban a kezdeményezés elbukhat a szenátusban és Bush elnök is megvétózhatja.

Kínzás és információ

A felvételeken szereplő egyik kihallgatott személy Abu Zubajda volt, aki információt adott át a 9/11-es terroristák egyik cinkosáról. A férfi elfogása után vették őrizetbe Haled Sejk Mohammedet, a szeptember 11-i merényletek értelmi szerzőjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×