eur:
388.96
usd:
361.91
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Háborúval fogadnák a törököket

A török hadsereg bekerített 100 lázadó kurd fegyverest az iraki határ közelében. Közben nő a feszültség a szomszédos országgal. Az iraki kurdok ugyanis közölték: megvédik magukat egy esetleges török bevonulás ellen. Az iraki hadsereg az iraki kurdok területére vezényelte néhány egységét.

A török Anatólia hírügynökség szerint a hadsereg 100 kurd PKK fegyverest kerített be az iraki határ közelében, nem sokkal azután, hogy legkevesebb 15 lázadót megölt.

Az akcióban nyolcezer katona és harci helikopterek is részt vesznek.

A török katonaság egyelőre nem lépte át az iraki határt és az iraki külügyminiszter vasárnap óva intette is ettől.

Hosjar Zebari azt mondta a BBC-nek adott interjújában, hogy "halálosan komoly a helyzet" és azzal vádolta meg a szomszédos országot az nem akar békés megoldást.

A törökök az Irakban rejtőzködő PKK-vezetőket akarják

A törökök szerint ugyanakkor Irak és főképp az iraki kurd autonómia vezetése eltűri, hogy a PKK lázadók a területükről indítsanak támadásokat a török katonaság ellen. Ankara 100 ezer katonát sorakoztatott fel a határ mentén és invázióval fenyegetőzik, ha Irak nem adja ki neki a PKK területén rejtőzködő vezetőit.

Zebari azonban azt mondta, hogy ez "irreális követelés", és hogy a bagadi kormány nem tudja elfogni a hegyekben rejtőzködő fegyvereseket.

Iraki kurdok: a török bevonulás háborúval érne fel

Az észak-iraki kurd autonómia elnöke, Maszúd Barzani viszont keményebben fogalmazott és azt mondta: ha a törökök átlépik a határt, akkor az háborút jelent. Barzani szerint ráadásul Ankara csak ürügyként használja fel a PKK-t és valójában nem tetszik neki a nagyfokú önállóságot élvező és egyre nagyobb jómódban élő kurd régió.

Barzani sürgette, hogy el kell ismerni az önálló állammal nem rendelkező, Törökországban, Irakban, Szíriában és Iránban élő többmillió kurd jogait. A nyolcvanas években véres kampányba kezdő PKK is a kurd kisebbségi jogok védelmével indokolja akcióit.

Amerika közeli szövetségesei csapnának össze

A feszültség komoly fejfájást okoz a legtöbb érintett fő szövetségesének, Washingtonnak. Az amerikaiak számára a még a Szaddam Husszein idejében létrehozott, és a szövetséges légierő által védelmezett autonóm kurd terület volt regionális politikájuk egyik igazi sikertörténete.

Komoly kudarcot jelentene, ha éppen egyik legfontosabb szövetségesük, Törökország támadná meg azt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×