eur:
389.41
usd:
361.5
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem kell nyolcvanszor imádkoznia a muzulmán űrhajósnak

Nem biztos, hogy a Ramadan böjtölési előírásait be tudja majd tartani az űrben, de Malájzia első űrhajósa azt ígérte, hogy a Föld körüli pályán is elmondja a szokásos napi öt imát. A 35 éves orvos egy orosz és amerikai társával együtt szerdán délután indult el kilencnapos missziójára. Malájziában mérföldkőnek tartják a küldetést.

Muszzafar Sukor sejk orvos, alkalmi fotómodell és most már űrhajós is. A 35 éves maláj doktor a kazahsztáni Bajkonuri kilövőállásról indult el orosz és amerikai társával együtt a Nemzetközi Űrállomásra.

A muzulmánok nevében is repül

Muszzafar a misszió előtt külön kitért arra, hogy muzulmánként is mennyire sokat jelent neki a küldetés.

A maláj vallási hatóságok speciális instrukciókkal látták el űrbéli tartózkodása idejére, mivel a misszió éppen a szent böjti hónap, a Ramadán utolsó napjaiban indul.

Az előírások szerint a hívők ilyenkor napkeltétől-napnyugtáig nem ehetnek, ihatnak és dohányozhatnak, sőt szexuális életet sem élhetnek.

Bár ez utóbbi szinte bizonyosan nem képezi a misszió részét, az étkezés szempontjából kissé komplikált a napkelte és a napnyugta megállapítása egy, a Föld körül keringő objektumon.

Hányszor imádkozzon, ha tizennégyszer kel fel a Nap?

Az útmutatás végül azt írta elő, hogy az asztonautának a bajkonuri kilövőállomás időszámításához kell igazítania "biológiai óráját". Ezzel az a probléma is megoldódik, hogy hányszor imádkozzon.

Elvileg nyolcvanszor kellene, mert az űrállomás naponta tizenhatszor kerüli meg a Földet. Így viszont elég lesz a hagyományos öt alkalom.

Malájziában különösen nagy figyelem kíséri az utazást, és Sukor sejk azt reméli, hogy az országnak 2020-ra saját űrhajója lehet. Egyelőre viszont be kell érnie a Szojuz űrhajóval, amelyből eddig közel 1800-at lőttek fel.

A tudományos program keretében Muszzafar rákos sejteken végez majd kísérleteket a világűrben.

Egy orosz fegyverüzlet tette lehetővé az utazást

A maláj űrhajós utazását részben az tette lehetővé, hogy hazája több milliárd dolláros üzletet kötött Oroszországgal vadászgépek vásárlásáról.

Közben Peggy Whitson az űrállomás első női parancsnoka azt mondta: felviszi magával az ajándékba kapott kazah ostort, arra az esetre, ha rendet kell tartania.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×