eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mágneses függővasút épül a müncheni repülőtér és a belváros között

Több évig tartó huzavona után Münchenben megállapodás született a transzrapid néven ismert mágneses függővasút megépítéséről a bajor főváros és a tőle 40 kilométerre fekvő nemzetközi repülőtér hatóságai között. Környezetvédők máris jelezték, hogy a szövetségi számvevőszékhez fordulnak, mert szerintük a megegyezés alapját képező közel kétmilliárd eurós költségvetés már régen túlhaladott, és a légi közlekedésnek semmiképpen sem a szuperexpressz fog alternatívát biztosítani.

A távozó bajor tartományi kormányfő, Edmund Stoiber éveken át tántoríthatatlan kezdeményezője volt a Siemens által kifejlesztett mágneses függővasút megvalósításának. Szerinte az óránként akár 500 kilométeres sebességet is elérő vonat lehet a legeredményesebb kihívója a repülőgépeknek a belföldi forgalomban.

Mint a kedd hajnalban született megállapodás is bizonyítja, a távozó kormányfő minden követ megmozgatott dédelgetett tervének kivitelezésére. Eddig csupán a sanghaji repülőtér és a kínai város központja között valósult meg a gyorsvasúti összeköttetés.

Az 1984-ben épült németországi próbapályán éppen egy évvel ezelőtt 23 emberéletet követelő szerencsétlenség történt: az önkéntes jelentkezőkkel megtelt, és csúcssebességgel haladó szerelvény belerohant a pályán felejtett szerelő kocsiba.

Azóta végleg elvetették a Berlin és Hamburg között tervezett szakasz megépítését. Ehelyett az ICE szerelvények számára csúcssebességet biztosító pályatestek megteremtését sürgetik, amelyhez az Európai Unió alapjaiból is számítanak költségtámogatásra.

A környezetvédelmet zászlajára író kancellár is szívesebben látná, ha a vasúti összeköttetést fejlesztenék tovább a légi forgalom helyett.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×