eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gazdag üzletember nem lehet képviselő

Egy orosz internetes portál szerint Vlagyimir Putyin elnök szóbeli utasítást adott, hogy a parlamenti választásokon versengő pártok nem tehetnek a listájukra gazdag üzletembereket. Putyin ezt a portál forrása szerint azzal indokolta, hogy a decemberi választások után a törvényhozásnak a lehető legközelebb kell lennie az egyszerű néphez.

Oroszország az elkövetkező bő fél évben két választás elé néz. Decemberben tartják a parlamenti választásokat, majd márciusban az államfő személyéről döntenek.

Bár Vlagyimir Putyin márciusban leköszön az elnökségről, a gazeta.ru internetes hírújság cikke továbbra is igyekszik biztosítani, hogy az elnöknek jóval nagyobb befolyása legyen, mint a parlamentnek.

Elnöki nem a Forbes-lista első 50 helyezettjére

A portál szerint Putyin egy hétvégi gazdasági fórumon értésre adta, hogy a választásokra készülő pártok listáin nem szerepelhet a Forbes-magazin listáján szereplő ötven leggazdagabb orosz üzletember, vagy más néven oligarcha.

Mindez számokban kifejezve azt jelenti, hogy akinek 1,3 milliárd dollárt meghaladó vagyona van, ne is álmodjon arról, hogy egy párt tagjaként bejuthat az Állami Dumába.

Az elnök ezt azzal indokolta, hogy a következő parlamentnek még jobban ki kell fejeznie azt az elvet, hogy az egyszerű népet képviselő szerv.

A nép nem siratja az oligarchák jogait

A gazeta.ru által megkérdezett politológusok szerint az állítólagos ötletnek komoly támogatottsága van, mivel az emberek nagyon érzékenyek a társadalmi igazságtalanságra és vagyoni különbségekre. Így a maradék bizalmat is eljátszhatja az a párt, amelynek tagjai között túl sok a befolyásos gazdag ember.

Úgy tűnik, a pártok oda is figyelnek, mert például az Állami Duma legkisebb pártja, a balközép, de a Krelmlt nem kritizáló Igazságos Oroszország végül mégsem tette fel listájára Alekszandr Lebegyev üzletembert.

Lebegyev leginkább arról ismert, hogy a tiszta környezetért és Luzskov moszkvai polgármester ellen kampányol fáradhatatlanul.

Mi lesz a Putyin-barát oligarchákkal?

A de facto kormánypárton, az Egységes Oroszországon belül is megingott két gazdag üzletember, a fémipari céget és egy nagy bankot birtokló Szulejman Kerimov és a fémfeldolgozásban utazó Viktor Rasnyikov pozíciója. Mindketten többszörös milliárdosok. Az Egységes Oroszország soraiban rajtuk kívül még öt oligarcha pályázik új mandátumra.

Lebegyev, akinek vagyonát több, mint három és félmilliárd dollárra becsülik, szokatlan módon azt mondta: nem haragszik a pártjára, és szerinte nem is ildomos a milliárdosoknak képviselői mandátum és mentesség birtokában saját iparágukért lobbizni a parlamentben. A helyzeten egy lobbitörvény megalkotása segítene - tette hozzá.

Módszer a veszélyes vetélytársak megfékezésére?

Putyin elnököt ugyanakkor - főleg Nyugaton - azzal vádolták, hogy az oligarchákban potenciális politikai ellenfeleket lát, és az orosz állam ezért fordított különösen nagy figyelmet az adócsalással megvádolt és nyíltan politikai karrierről álmodó egykori Jukosz-vezér, Mihail Hodorkovszkij elítélésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×