eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nincs pénz a veszélyes újvidéki híd felújítására

Szerdán délben Újvidéknél egy ukrán hajó nekiütközött a Dunán átívelő vasúti hídnak, amelyen már egyébként is veszélyes a közlekedés: a vonatok csak lépésben mehetnek át rajta. Komolyabb kár nem történt, ám szerb illetékesek emlékeztetnek: a hidat három-négy éves időszakra ideiglenesen állították fel, de már hetedik éve használják.

Szerbia új autóutakat tervez, de a vajdasági utak karbantartására és az újvidéki vasúti híd felújítására sem jut pénz.

A NATO utolsóként bombázta le Újvidék harmadik és legmasszívabb Duna-hídját, amelyen az észak-dél irányú nemzetközi vasúti közlekedés is áthaladt a Budapest-Belgrád vonalon. Az ideiglenesen megépített újvidéki vasúti és közúti híd a Milosevics-rezsim alatt készült el, de már a hét évvel ezelőtti építéskor is látszott, hogy nem komoly megoldásról van szó: a hidat három-négy éves időszakra állították fel, de azóta is áll.

Az ideiglenes vasúti híd rossz állapotban van, és a Budapest-Belgrád vonalon közlekedő vonatok csak lépésben haladhatnak át rajta.

A híd rossz helyen van: egy éles Duna-kanyar előtt, így az utóbbi években több hajó nekiütközött, az elmúlt három napban kettő is. Szerdán egy ukrán hajó uszálya csapódott a híd oszlopának, ami után a hidat le kellett zárni, de a műszaki ellenőrzés megállapította, hogy a rongálás nem súlyos.

A kormány egyelőre nem talált pénzt a híd felújítására, noha fennáll a veszélye, hogy leszakadhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×