eur:
389.52
usd:
361.71
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem tehetik ki a lábukat az amerikaiak a zöld zónából

A bagdadi zöld zónán kívül nem közlekedhetnek szárazföldön az amerikai diplomaták és civilek. Az intézkedésre azután került sor, hogy az amerikai diplomaták biztonságáért felelős Blackwater biztonsági cég működési engedélyét az iraki hatóságok visszavonták egy hét végi, több civil áldozatot követelő lövöldözés gyanúja miatt.

"A diplomáciai konvojok felfüggesztésének az a célja, hogy garantáljuk a diplomaták biztonságát" - áll a figyelmeztetésben. Az intézkedés miatt sok amerikai illetékes a csak városközpontban mozoghat mintegy 9 négyzetkilométeres területen belül, és az ország más részeibe - amerikai pénzből épülő létesítményekhez vagy iraki vezetőkkel való találkozókra - csak helikopterrel utazhat.

A vasárnapi incidens miatt az iraki kormány kedden úgy döntött, hogy felülvizsgálja az országban működő valamennyi külföldi cég jogállását. A miniszterek támogatták a belügyi tárcának azt a döntését is, hogy megtiltják a Blackwater iraki működését. Azt még nem tudni, hogy a tilalom végleges-e.

Ali al-Gabbag, a belügyminisztérium szóvivője egyelőre csak annyit mondott, hogy a tilalom addig mindenképpen érvényben marad, amíg ki nem vizsgálják az incidenst, amelyben legalább nyolc ember vesztette életét, amikor a biztonsági cég munkatársai tüzet nyitottak egy forgalmas bagdadi kereszteződésben.

A Blackwater megvédte alkalmazottait, azt állítva, hogy "hősiesen" viselkedtek, és önvédelemből nyitottak tüzet, amikor az általuk kísért konvojt ismeretlenek megtámadták.

Az észak-carolinai székhelyű cég közleménye szerint sajnálják az áldozatokat, de a munkatársaik jogszerűen és megfelelően reagáltak a támadásra. Az amerikai külügyminisztérium "szörnyűséges eseménynek" minősítette az incidenst, Condoleezza Rice külügyminiszter pedig telefonon felhívta Nuri al-Maliki kormányfőt, hogy kifejezze sajnálkozását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×