eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Minden bombák atyjától" elpárolognak az élőlények

Oroszország sikeresen kipróbálta a világ legpusztítóbb vákuumbombáját - adták hírül az orosz hírügynökségek. A fegyver egy atombombáéhoz hasonló lökéshullámot hoz létre. Külföldi megfigyelők szerint Vlagyimir Putyin elnök a lépéssel azt kívánja jelezni, hogy egyre inkább számolni kell Moszkvával a nemzetközi politika színpadán.

2003-ban az amerikaiak "minden bombák anyjának" nevezték az általuk tesztelt vákuumfegyver, most az oroszok erre válaszul megalkották "minden bombák atyját".

Ez a bomba ugyanolyan pusztító erejű, mint egy atomtöltet - fejtegette Alekszandr Ruksin, az orosz hadsereg helyettes vezérkari főnöke, aki ugyanakkor azzal próbálta megnyugtatni a pusztító bomba ellenzőit, hogy a nukleáris fegyverekkel ellentétben az teljességgel ártalmatlan a környezetre.

Kétszer robban, és párává változtatja az életet

De mit tud az új eszköz, amelyet a teszt során egy TU-160-as szuperszonikus stratégiai bombázóról dobtak le?

A fő pusztítást a kettős robbanás nyomán fellépő ultrahang lökéshullám és magas hő okozza. Az élőlények egyszerűen elpárolognak - állította az orosz ORT tévé híradója. A robbanás környéke pedig úgy néz ki, mint egy holdbéli táj.

A tálibok ellen már bevetették

Oroszországban azt állítják, hogy az új bomba négyszer nagyobb pusztító erővel bír, mint a hasonló amerikai eszköz. Moszkva ugyanakkor azt mondja, hogy a fegyver nem sérti a nemzetközi fegyverzet-korlátozó szerződéseket.

Az orosz hadsereg 1999-ben azzal fenyegetőzött, hogy a vákuumbomba korábbi típusát beveti a csecsen lázadók ellen, de nem világos, hogy ezt valóban meg is tette-e. Az Egyesült Államok Afganisztánban már bevetett hasonló eszközt a tálibok és az al-Kaida elleni harcban.

Az új hidegháború következő fejleménye?

Az úgynevezett thermobárikus bombát egyes megfigyelők az Oroszország és a Nyugat közötti hidegháborút idéző hangulat újabb lépésének tartják.

Az utóbbi hónapokban éles vita bontakozott ki Moszkva és Washington között az Egyesült Államok tervezett rakétavédelmi rendszerének Európába szánt elemei miatt. Oroszország úgy érzi, hogy a tervezett telepítés ellene irányul és amellett, hogy felújította stratégiai bombázói járőrözését, az új fegyver kipróbálásával próbál üzenni Washingtonnak.

Emellett augusztusban orosz területen közös hadgyakorlaton vett részt az orosz, a kínai és négy közép-ázsiai állam hadserege, mintegy azt demonstrálva, hogy Moszkva a NATO-val szemben saját szövetségi rendszert épít ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×