eur:
389.61
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Slota szerint hülyeség a magyar békülési javaslat

A szlovákiai politikusok többsége határozottan elutasítja Magyar Koalíció pártjának a szlovák-magyar megbékélésre irányuló kezdeményezését.

A Magyar Koalíció Pártja még hivatalosan elő sem terjesztette a szlovák-magyar történelmi megbékélésre vonatkozó tervezetét, a kormánypártok és az ellenzéki erők máris határozottan elutasítják a kezdeményezést.

Az MKP azt szeretné, hogy a szlovák parlament kérjen bocsánatot a magyar nemzetiségű lakosságtól az 1918 utáni időszakban, az úgynevezett első Csehszlovák Köztársaság idején elkövetett visszaélésekért, erőszakos cselekményekért, valamint az 1945 utáni kitelepítésekért és jogfosztottságért.

Kölcsönösen

A másik oldalon a magyar országgyűlésnek a 19. század végi és a 20. század eleji asszimilációs politika, valamint az 1938-ban Magyarországhoz csatolt területeken a szlovák lakosságot ért atrocitások miatt kellene megkövetnie a szlovákokat.

Bocsánatkérés illetné meg a szlovák nemzetet azért is, hogy - a Varsói Szerződés más államaival együtt - Magyarország is részt vett Csehszlovákia 1968-as megszállásban.

Keveredés?

Bár a legerősebb kormánypárt, a Robert Fico vezette SMER a tervezettel kapcsolatban egyelőre hivatalosan nem fejtette ki véleményét, a párt alelnöke, Marek Madarics kulturális miniszter egy televíziós vitaműsorban mereven elzárkózott a bocsánatkérés gondolatától.

Madaric szerint a megbékélési javaslat összekeveri az áldozatot a bűnössel, és kétségbe vonja a II. világháború utáni határ- és tulajdonjogi elrendezést.

A megbékélési javaslatot elutasítja a Vlagyimir Meciar vezette HZDS is. A volt miniszterelnök szerint legfeljebb azoktól a magyaroktól lehetne bocsánatot kérni, akik 1945 után Csehszlovákiában maradtak, és előzőleg következetesen harcoltak a fasizmus és a dél-szlovákiai zsidók elhurcolása ellen.

Slota szerint hülyeség

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke szerint pártja kitart amellett, hogy a szlovákoknak nincs miért bocsánatot kérniük, és ragaszkodik ahhoz, hogy a magyarok kérjenek elnézést a szlovákoktól.

Slota egyenesen hülyeségnek nevezte a megbékülési szándékot.

Pavol Hrusovsky, az ellenzéki kereszténydemokraták elnöke, aki 2003-ban a szlovák parlament házelnökeként újévi beszédében a hamis szlovák történelemszemlélettel való leszámolást és a megbékélést sürgette, most ismét a kölcsönös bocsánatkérés mellett szólt. Szerinte már eljött az ideje, hogy közös történelmi nevezőre jusson a két nemzet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×