eur:
388.9
usd:
359.8
bux:
68123.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Senki nem tudja, kinél van a záptojás

Hullámvasúthoz hasonlítanak az európai tőzsdék az ázsiai piacok csütörtöki látványos zuhanása után. A befektetőket még mindig aggodalommal tölti az amerikai másodlagos jelzálogpiac körüli bizonytalanság, de a nap második felében látványosan megindultak felfelé az indexek. Szakértők megjegyzik, hogy egy ideig együtt kell élni ezzel az állapottal, ami még a személyi kölcsönökre és az áruhitelekre is kihathat.

Bár az elemzők azt mondták, hogy Európa az amerikai tőzsdepiac reakciójára vár, péntek reggel a szívükhöz kaptak. Az amerikai Dow Jones ugyanis még az előző napi zárás előtt 300 pontot ledolgozott korábbi veszteségeiből, de a várakozással ellentétben az európai piacok nem voltak vevők az optimizmusra: a nap elején zuhanni kezdtek és csak délután tértek magukhoz.

A kezdeti esés után a londoni Footsie más csaknem 1,5 százalékos pluszban volt, a német Dax stagnált, míg a párizsi CAC 1 százalékot emelkedett.

Mínuszba kerültek a nyugdíjalapok is

A júliusban még több milliárd eurós pozitív egyenleggel rendelkező brit nyugdíjalapok viszont a pénzpiacokon tapasztalható aggodalmak miatt 38 milliárd eurós mínuszba kerültek.

Mindez annak ellenére történt, hogy felmerült: az amerikai jegybank lépéseket tehet a mélyrepülést előidéző probléma kezelésére.

Elhangzott, hogy a Fed csökkentheti a kamatlábakat, hogy ezzel támogassa meg a jelzálogukat fizető ingatlantulajdonosokat és a nekik hitelező bankokat, amelyek világszerte további befektetőknek adták el ügyfeleik tartozásait.

Olyan pletykát is lehetett hallani, hogy a másodlagos piac miatt a tönk szélére került egyik hitelező megúszhatja a krachot, mert forrásokhoz juthat - Kínából.

Személyi hitelt is nehezebben adjak majd

Japánban - a világ második legnagyobb gazdaságában - azonban az amerikai gazdaság lassulása miatti félelmek nyomán ismét jelentős, 874 pontos eséssel zárt a Nikkei. A japán jegybank a héten immár harmadszorra pumpált pénzt, csaknem 11 milliárd dollárt a piacokba, hogy így kezelje a válságot.

Szakértők megjegyzik, hogy bár a viharfelhők el fognak vonulni, egyelőre marad a bizonytalanság. Ennek a már unalomig ismételt oka a kockázatos hiteleket folyósító amerikai másodlagos jelzálogpiac.

Elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy a hiteleket folyósító bankok - akár részletekben is - a nemzetközi piacokon továbbadták ezeket a tartozásokat. Egy olyan helyzet állt elő, amikor képletesen szólva, a befektetők nem tudják kinél van a záptojás.

A hitelezők ezért úgy próbálják majd védeni a jó hírüket - és részvényeik értékét -, hogy jobban megválogatják, kinek adnak kölcsön. Így előfordulhat, hogy nehezebb lesz
személyi, vagy áruhitelekhez jutni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×