eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Még nem kormányfő, de máris előre hozott választásokra készül

Brit sajtóértesülések szerint előre hozott választásokon akarja megerősíteni hatalmát a brit miniszterelnöki posztot szerdán átvevő Gordon Brown. A legvalószínűbb időpont jövő június, de nem kizárt, hogy már idén ősszel urnához járulhatnak a britek.

Gordon Brown vasárnaptól a Munkáspárt vezetője, szerdától pedig az Egyesült Királyság miniszterelnöke, de hírek szerint "névre szóló" mandátumot kíván szerezni a brit választópolgároktól - az előző választási győzelmet, ahogy a korábbi kettőt is, Tony Blair vezetésével érte el a brit baloldal.

A találgatásokat megerősíti, hogy a pártelnök bejelentette: választási főkoordinátorrá nevezték ki Douglas Alexandert. Utóbbi máris közölte: készen áll a Munkáspárt választási kampányának irányítására, ha Gordon Brown elsüti a startpisztolyt, hozzátéve, hogy ő bizony aggódna a konzervatívok helyében.

A leendő kormányfő minden bizonnyal a Konzervatív Párt problémáiból szeretne profitálni, Gordon Brown ugyanis úgy véli, hogy David Cameron tory vezetőnek nem sikerült teljesen ellenőrzése alá vonni a pártját, és nem volt képes átütő népszerűségre szert tenni.

Utóbbit megerősíti, hogy egy felmérés szerint - hónapok óta először - a Munkáspárt 39-36 arányban megelőzi a konzervatívokat. A közvélemény-kutatás szerint az emberek többsége sokkal alkalmasabbnak tartja a miniszterelnöki tisztségre Gordon Brownt, mint David Cameront.

A munkáspárti vezető úgy számol, hogy a toryk nem tudnának eredményesen felkészülni egy előre hozott választásra, mert még nem dolgozták ki részletesen a kormányzati elképzeléseiket.

Megfigyelők korábban azzal számoltak, hogy Gordon Brown 2009-ben méretteti meg magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×