eur:
389.24
usd:
360.77
bux:
68445.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az unió új Kuba-politikát hirdet

Egy évvel Fidel Castro kubai elnök megbetegedése után az Európai Unió havannai kormányküldöttség fogadására készül. Németország soros uniós elnöksége idején alighanem ez lesz az utolsó nemzetközi jelentőségű kapcsolatfelvétel az unió részéről.

Frank Walter Steinmeier német külügyminiszter az Európai Unió külügyminiszteri értekezletét követően bejelentette, hogy az EU készen áll átfogó és nyílt tárgyalás megkezdésére a kubai kormánnyal.

A témák között szerepel az emberi jogok betartásának ügye, valamint a demokrácia megvalósításának kérdése is - mondta a német külügyminiszter. Utalt arra is, hogy tavaly július óta Fidel Casto fivére, Raul vezeti Havannában az államügyeket, amit lényegében átmeneti hatalomváltásnak lehet tekinteni.

Az Európai Unió és Kuba viszonya rendkívül hűvös. Az kapcsolatot 2003-ban erősen beárnyékolta a kubai rendszerbírálók elleni hatósági fellépés, amelynek nyomán több személyre súlyos börtönbüntetést szabtak ki.

A túlkapások elleni tiltakozásul az Európai Unió diplomáciai megtorló intézkedésekkel válaszolt, amelyeket csak két évvel ezelőtt enyhítettek. Az EU brüsszeli központjában úgy vélik, hogy időközben jelentősen csökkent a politikai foglyok száma Kubában, habár az emberi jogok tiszteletben tartása terén még igen sok a kívánni való, ezért még várnak a szankciók teljes feloldásával.

A uniós országok külügyminisztereinek értekezletén határozatot fogadtak el, amely követeli a kubai politikai foglyok haladéktalan szabadon bocsátását, valamint a szólás- és sajtószabadság feltétel nélküli helyreállítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×