eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem minden területen történt meg Németország újraegyesítése

Németország keleti és nyugati fele között továbbra is óriási szakadék tátong a fizetések terén. Mint a szakszervezetekhez közel álló Böckler Intézet most közétett felmérése bizonyítja, az egykori NDK-ban még ma is átlagosan 20 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a nyugati tartományokban.

A különbség az weblapkészítők fizetésében a legkirívóbb: míg a nyugatnémet havonta átlagosan 2300 eurót keres meg, addig keleti kollégájának be kell érnie 1350 euróval.

Hasonlóan széles a szakadék a mesteremberek, így villany- vagy vízszerelők fizetése terén is, ugyanis a nyugati tartományokban még ma is közel 35 százalékkal többet kapnak az ilyen foglalkozást űzők, mint a volt NDK-ban. Némileg jobb az orvosok helyzete, náluk az átlagos különbség csupán 10 százalék.

A szakszervezetekhez közel álló Böckler Intézet tanulmánya szerint a fizetésbeli eltérés elsősorban abból fakad, hogy az alkalmazottak érdekeit védő testületeknek nem sikerült olyan átfogó tarifaszerződéseket elfogadtatni a keleti tartományokban, amelyek szavatolnák a bérek nyugati szintre emelését.

Szerepet játszik még az a tény is, hogy az egykori NDK-ban változatlanul magas a munkanélküliség, így a munkavállalók egyelőre nem számíthatnak azokra a juttatásokra, amelyek jelentősen emelik a nyugati országrész alkalmazottainak fizetését. Tény azonban az is, hogy a keleti tartományokban alacsonyabbak a lakbérek és a megélhetési kiadások is.

Az intézet tanulmánya ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az ország újraegyesítését követően az akkori kancellár, Helmuth Kohl úgy vélte, néhány éven belül kiegyenlítődnek a fizetések is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×