eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tragikus helyzetbe került a baloldal Nagy-Britanniában

Bár a várakozásokhoz képest nem szerepelt rosszul a Munkáspárt a nagy-britanniai helyhatósági választásokon, a pártban így is tragédiaként értékelik a helyzetet - mondta az InfoRádiónak Charles Fletcher, a BBC volt újságírója. A brit közszolgálati médium gyorshíre szerint a Skót Nemzeti Párt 47 mandátumot szerzett, míg a Munkáspárt 46-ot.

Az első elemzések szerint a Munkáspárt nem vesztett annyi mandátumot a nemzeti parlamentekben, mint azt várni lehetett. Mi változna, ha elvesztenék a többségüket?

Ez még nem biztos, hiszen folyamatosan számlálják a szavazatokat. Való igaz, hogy a Munkáspárt a részeredmények szerint nem vesztett annyi mandátumot, mint várták, de Tony Blair pártja így is tragédiaként értékeli a helyzetet. A Munkáspárt és a Skót Nemzeti Párt most egyébként fej-fej mellett halad, egyelőre nem tudni, hogy melyikük lesz a legnagyobb párt a skót parlamentben.

A Skót Nemzeti Párt nevéből adódóan jobboldali-nacionalista párt?

Nem, ez egy balközép párt. Azt kell tudni róla, hogy igazából mindig is egy céljuk volt, és az egész politikájukat erre fűzték fel, hogy Skócia függetlenségét elérjék. Az elmúlt 10 évben azonban már országhatárokon átnyúló programjuk volt, voltak komoly gazdaságpolitikai, egészségügyi és oktatási elképzeléseik is. A szlogenjük is az volt most a választásokon, hogy "Itt az ideje, hogy a Skót Nemzeti Párt vezesse Skóciát"! Azt is ígérték a választóknak, hogy ha nyernek, 2010-re népszavazást írnak ki Skócia különválásáról.

A skótok többsége függetlenséget akar?

A közvélemény-kutatási adatok szerint folyamatosan változik a lakosság véleménye a kérdésről. Tulajdonképpen nem lehet azt mondani, hogy a többség függetlenedni akar.

Ha a Skót Nemzeti Párt nagy többséget szerez a parlamentben, az egyenes út a függetlenséghez?

Nem fognak nagy többséget szerezni. Az újonnan bejutó pártok alkotják majd a parlamenti többséget. Az ugyanakkor elképzelhető, hogy a nemzeti párt lesz a legnagyobb, és kisebbségben kormányoz majd, de annak nagyobb a valószínűsége, hogy úgynevezett szivárványkoalíciót alkot majd a két nagy párt valamelyike néhány kisebb párttal. Nem lehet tudni. Rengeteg tárgyalás várható az elkövetkező napokban.

Nemcsak Skóciában, hanem egész Nagy-Britanniában tartottak helyi és helyhatósági választásokat. Tony Blair miniszterelnök várhatóan még ebben a hónapban átadja a székét Gordon Brown jelenlegi pénzügyminiszternek. Neki mi lesz az első dolga?

Gordon Brownnak először Közép-Angliában kell rendet tenni, ott szerepeltek ugyanis a legrosszabbul a munkáspárti jelöltek. Ez egyébként igaz Skóciára és Walesre is. A mostani pénzügyminiszternek meg kell erősítenie a helyi pártszervezeteket. Azt hiszem, nagyon nehéz idők várnak rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×