eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ötmilliós bírság a bliccelőknek

Csehországban - igaz egyelőre korlátozott mértékben - az év elejétől már működik az elektronikus útdíj rendszere, és Szlovákiában is folynak az előkészületek a bevezetésére.

Miközben Szlovákia még csak tervezi, Csehország már 2007. január 1-jétől be is vezetette az elektronikus útdíj rendszerét. Ez elsőként a 12 tonnánál nehezebb teherfuvar-szállítókat érinti.

A külföldieknek a határátkelőkön kell beszerezniük az elektronikus fedélzeti műszert, amelyik automatikusan kiszámítja és levonja a fizetendő útdíjat. A berendezést bérelni is lehet, 1550 cseh koronáért (csaknem 15 ezer forint), és aki a készüléket sérülésmentesen visszaszolgáltatja, annak a pénzt visszafizetik.

Azok a fuvarozók, akik kijátsszák a rendszert, akár 500 ezer cseh korona (majdnem 5 millió forint) bírsággal is számolhatnak. Aki a szlovák-cseh határátkelőtől, pontosabban Kúty városától Prágáig használja a sztrádát, annak nagyjából 4000 cseh koronát kell fizetnie.

Ha viszont a fuvarozó egyszerre 10 kamiont indít ezen az útvonalon, akkor kamiononként 1800 koronára mérséklődik az összeg.

Az elektronikus útdíj rendszerét az osztrák Kapsch társaság építette ki összesen 970 kilométer hosszúságú sztrádán és első osztályú műúton. Jelenleg folynak az egyeztetések a rendszer további kiépítéséről.

Szlovákiában ilyen lesz

A pozsonyi parlament tavaly őszi döntése értelmében Szlovákiában 2009. január 1-től az autópályákon, a gyorsforgalmi utakon és az első osztályú közutakon bevezetik az elektronikus útdíj rendszerét.

Az új rendszer csak a 3,5 tonna feletti járművekre vonatkozik, az ennél kisebb tömegű gépkocsik esetében marad a már ismert matricás megoldás.A törvény értelmében az útdíj fizetése alól mentesülnek a belügyi és a honvédelmi minisztérium, valamennyi útkarbantartó vállalat, az országos mentőszolgálat, a tűzoltóság, valamint a NATO járművei.

Eredetileg a menetrend szerint közlekedő autóbuszokat is felmentették volna a fizetés kötelezettsége alól, ám ezt képviselői javaslatra végül elvetették.

A műszaki rendszer kiépítésére az idei év első felében írnak ki pályázatot, a tendert 2007 végéig értékelik ki. A győztesnek egy éve lesz a rendszer kiépítésére, amelyet kísérletképpen már 2008 novemberében üzembe helyeznek.

Az elektronikus útdíj üzemeltetője, a Nemzeti Autópálya Társaság becslések szerint már az első évben 4,8 milliárd korona bevételre számíthat. ¥ubomír Vá¾ny közlekedési és távközlési miniszter szerint az útdíj rendszerének kiépítése mintegy 2 milliárd koronát, azaz több mint 14 milliárd forintot emészt fel. Az útdíjat nem fizetők maximum 20 ezer koronás helyszíni pénzbírsággal sújthatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×