eur:
389.14
usd:
360.79
bux:
68467.12
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A Vörös-tenger partján a kancellár

A német kancellár közel-keleti körutra indult. A Vörös-tenger melletti Akabában tárgyal a jordán uralkodóval, majd Izraelbe folytatja útját, ahonnan Libanon érintésével tér vissza Berlinbe.

Angela Merkel az Európai Unió soros elnökeként keresi fel a térségét.

Diplomáciai megfigyelök szerint mostani körútja komolyabb sikerrel kecsegtet, mint az első, mert a jelek szerint a politikai barométer derűre áll: az arab országok e héten tartott értekezletükön békülékenyebb álláspontra helyezkedtek a zsidó állammal szemben.

Ennek részleteiről ma első kézből tájékozódik Angela Merkel Abdullah jordániai uralkodótól, akivel a király tengerparti nyári rezidenciáján, Akabában találkozik.

Onnan Izraelbe utazik, ahol előbb felkeresi Olmert kormányfőt, majd Abbasz palesztin elnököt, akinek ismét tudomására hozza, hogy az Európai Unió szerint csak akkor képzelhető el megbékélés a Közel-Keleten, ha a palesztin kormány feltétel nélkül elismeri Izrael létjogosultságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×