eur:
388.87
usd:
360.59
bux:
68553.77
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ausztria tovább kampányol az atomerőmű ellen

Ausztria nem tartja reálisnak a temelini atomerőmű bezárását - jelentette ki az osztrák kancellár keddi prágai útja előtt. Alfred Gusenbauer azonban követelni fogja a korábbi megállapodások betartását.

A nemrég kinevezett új osztrák kancellár első hivatalos csehországi látogatását mindkét oldalon nagy várakozások előzik meg.

Alfred Gusenbauer több osztrák lapnak nyilatkozva kijelentette: cseh partnereivel elsősorban a határhoz közel fekvő temelini atomerőművel kapcsolatos kérdéseket akarja megvitatni.

Bécs kezdettől fogva ellenzi az atomerőmű üzemelését, és többször is követelte annak bezárását. Prága azonban nem hajlandó meghátrálni, azt állítja, hogy az erőmű megfelel a legszigorúbb nemzetközi biztonsági követelményeknek is.

Az osztrák parlament tavaly decemberben határozatot fogadott el, melyben követelte, hogy Csehország hozza nyilvánosságra azokat a bizonyítékokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy mindent megtett a biztonsági követelmények teljesítése érdekében.

Akár ki is kényszerítenék

Amennyiben Prága ezt nem teszi meg, Bécs nemzetközi lépéseket helyezett kilátásba, sőt, esetleg a Nemzetközi Bíróság segítségével próbálja kicsikarni az erőmű bezárását.

Prága és Bécs néhány évvel ezelőtt kormányfői szintű megállapodást kötött Melkben, melyben mindkét ország vállalta, hogy rendszeresen felülvizsgálják az atomerőmű üzemeltetésével kapcsolatos kérdéseket.

Az osztrák környezetvédők azonban azzal vádolják a cseh kormányt, hogy tudatosan elhallgatja azokat az információkat, amelyek biztonsági kockázatokra utalnak.

Az osztrák zöldek pártjának képviselői máris jelezték: amennyiben a keddi megbeszéléseken Bécs nem kap megbízható garanciákat az atomerőmű biztonságáról, ismét a határforgalom blokádjához folyamodnak. Szerdán három osztrák-cseh határállomás közelében tartanak tiltakozó felvonulást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×