eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csak kétszázzal mennek a német vonatok a vihar miatt

Németországban a hatóságok szünet nélkül figyelmeztetik az embereket, hogy csak rendkívüli esetben hagyják el az otthonukat, mert a Kirill nevű orkán ereje az éjszakai órákban nő majd. A szélsebesség már több helyen is átlépte a szinte példa nélküli 200 kilométer/órát.

A rendkívüli erejű szélhez csapadék is társul, ami még bizonytalanabbá teszi a közlekedést, ezért a hatóságok mindenkit arra kértek, hogy csak végszükség esetén hagyja el otthonát és közlekedjen autójával.

Az iskolákban csütörtökön országszerte legkésőbb déltől szünetelt a tanítás, és számos munkahelyen is előbb hazaengedték az alkalmazottakat. Nürnbergben a teljes közlekedés leállt, mert félő volt, hogy az autóbuszokat és villamosokat egyszerűen felborítják a hihetetlen erejű széllökések.

Münchenben a közel 200 méter magas, rádió és tévéantennának is használt olimpia tornyot biztonsági okokból már délben kiürítették. A vonatközlekedést is erősen visszafogták, sok helyen a nyílt pályán vesztegelnek a szerelvények, amíg a sínre dőlt fákat a mentőalakulatok eltüntetik a vágányokról.

Az intercity vonatok óránkénti sebességét 200 kilométer/órára csökkentették, de a Kielből Hamburg felé tartó expressz még így sem tudott időben fékezni a pályára zuhanó fatörzsek előtt, és kisiklott.

Hárman meghaltak

Észak-Németországban a tengerparton árvízriadót rendeltek el, miután a szél helyenként 10 méter magasra korbácsolta fel a hullámokat, az ár pedig sokfelé áttörte a gátakat.

Dél-Németországban eddig három emberéletet követelt az orkán. Mindhárom esetben olyan emberek estek a vihar áldozatául, akik éppen a hatóságok által javasolt biztonsági intézkedéseket akarták végrehajtani, és egy erős széllökés során elszabadult tárgy agyonütötte őket.

A mentők és tűzoltók szünet nélkül szolgálatban vannak. A meteorológusok szerint az ezredforduló óta nem pusztított ilyen erejű orkán Németországban, és nincs kizárva az sem, hogy a Kirill szomorú rekordot fog dönteni az elkövetkező 24 óra során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×