eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Légi csapás Szomáliában

Az Egyesült Államok légi csapást hajtott végre Szomáliában állítólagos al-Kaida radikálisok ellen. A célszemélyeket korábban jelentések szerint a levegőből figyelték meg, majd a térségben található Dzsibuti amerikai támaszpontjáról indítottak el egy harci gépet.

Az éjszaka is bevethető AC-130-as repülőerőddel végrehajtott támadás után a dél-szomáliai partokhoz vezényeltek több amerikai hajót is, köztük az Eisenhower repülőgép-hordozót.

Charlie Brown altengernagy az amerikai haditengerészet egyik szóvivője a BBC-nek adott szűkszavú nyilatkozatában csak annyit volt hajlandó elmondani, hogy a nemzetközi vizekről biztonsági akciót hajtanak végre és feltételezett terroristák tevékenységét figyelik.

Washington azt állítja, hogy a több száz emberéletet követelő, 1998-as követségi robbantásokhoz kapcsolható szélsőségeseket próbáltak likvidálni a légi csapással.

Az amerikaiak szerint a szomáliai fővárosból néhány napja elüldözött iszlámisták rejtegették azokat a külföldieket, akiknek közük volt a kenyai és tanzániai amerikai követségek elleni véres merényletekhez.

Maguk a szomáliai iszlámisták ugyanakkor tagadták az amerikaiak, a szomáliai kormány és az azt segítő etióp erők vádjait, hogy kapcsolatban állnának az al-Kaidával.

Az amerikaiak a szomszédos Dzsibutiból küldték a harci gépet Szomália déli részébe az akció végrehajtására.

A szomáliai kormányszóvivő, Abdirahman Dinari hírügynökségeknek azt mondta, hogy célt, - az ország déli részén, a kenyai határnál található falusi épületet - megsemmisítették és a támadásnak sok halottja volt.

A szomáliai vezetés egyébként támogatásáról biztosította az amerikaiakat, bár az információs miniszter nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy előre tudtak-e a támadásról.

Tudósítók szerint az amerikaiak már jó ideje megfigyelés alatt tartották a szerintük az al-Kaidához tartozó sejtet, és most éltek az alkalommal, hogy megsemmisíthetik. Az Egyesült Államok 1994. óta nem hajtott végre katonai akciót Szomáliában, amikor egy helyi hadúr emberei 18 amerikai békefenntartót megöltek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×