eur:
389.09
usd:
362.01
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Gázt adnak a német-orosz kapcsolatnak

Drezdából Münchenbe érkezett az orosz államfő. A bajor fővárosban a tartomány miniszterelnökével, valamint üzleti vezetőkkel találkozik. Drezdában a kancellárral főleg a két ország közti gazdasági együttműködés szorosabbra fűzéséről tanácskozott, de kitért politikai témákra is.

Az orosz elnök csaknem egy órát várakoztatta Edmund Stoiber bajor tartományi miniszterelnököt, mert különgépe Drezdából csak késve indult Münchenbe. Vlagyimir Putyin a napos időt kihasználva váratlanul sétára indult az Elba menti Firenzének is nevezett Drezdában, ahol a nyolcvanas évek közepén mint a szovjet titkosrendőrség, a KGB kelet-németországi rezidense szolgált.

A németül jól beszélő Vlagyimir Putyin szóba elegyedett sétálókkal, miközben csupán néhány testőre kíséretében megtekintette a szász főváros barokk épületcsodáit, majd egy kávéra is betért az Operaház melletti cukrászdába.

Kényes kérdések

Az orosz elnök kedden Angela Merkellel a két ország között egy ideje elhidegül kapcsolat javításáról, a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemről, az iráni és az észak-koreai atomtörekvésekről, továbbá az Európai Unió és Oroszország együttműködéséről tanácskozott, különös tekintettel arra, hogy januártól Németország veszi át az EU soros elnökségét.

A német kancellár felhozta a rendszerbíráló újságírónő, Anna Politkovszkaja meggyilkolását is. Vlagyimir Putyin válaszában leszögezte, hogy mindent el fog követni a tettesek kézre kerítése és méltó megbüntetése érdekében. Ugyanakkor elvetette a sajtószabadság korlátozásával kapcsolatos vádat, és hangoztatta, hogy Oroszországban több mint 40 ezer újság jelenik meg és 4 ezer rádió működik, amelyeknek közel fele külföldi tulajdonban van, következésképpen aligha képzelhető el a médiában képviselt vélemények korlátozása. Utalt arra is, hogy hazájában semmilyen formában sem próbálják hatóságilag ellenőrizni az internetet.

A gazdasági együttműködés rendben

Vlagyimir Putyin beszélt arról is, hogy Moszkvában a Németországba irányuló földgázkivitel megkétszerezését tervezik, mert azt szeretnék, ha Németország lenne az orosz gáz európai fő elosztója. Ezzel kapcsolatban a kancellár is megerősítette, hogy Varsó és a balti államok tiltakozása ellenére is megépítik a tenger alatt a Szentpétervár melletti Vyborg és az észak-németországi Greifswald között a földgázvezetéket.

A drezdai csúcstalálkozóra a pétervári párbeszéd keretében került sor, amelyet még 2001-ben az akkori kancellár, Gerhard Schröder kezdeményezett a vele tegező viszonyban álló Vlagyimir Putyinnal.

A Pro Europa nevű nemzetközi kulturális alapítvány idei Európai Kultúrdíjával a pétervári párbeszédet tüntette ki. A díjat a drezdai Miasszonyunk Templomában adták át a párbeszéd munkacsoportjainak élén álló Mihail Gorbacsov volt szovjet államfőnek, illetve Lothar de Maiziernek, az NDK utolsó miniszterelnökének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×