eur:
388.94
usd:
361.91
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

A franciáknál is betiltják a dohányzást

Februártól tilos lesz a dohányzás a francia középületekben - jelentette be Dominique de Villepin miniszterelnök. Az intézkedés egy éves átmeneti felmentést ad a szórakozóhelyeknek. Az utcán ugyanakkor továbbra is lehet füstölni.

A múlt ködébe veszhet a cigarettafüstbe burkolózó francia entellektüel képe, mivel a francia kormány úgy döntött, hogy más európai országokat követve megtiltja a középületekben való dohányzást, majd egy éven belül már a szórakozóhelyeken sem lehet rágyújtani.

Így füstmentessé válnak a párizsi kávézók, de persze nem csak a Sartre-ról vitázó értelmiségiek lehetnek dühösek, hiszen a francia társadalom minden rétegében megtalálhatók a dohányosok.

A kormányt cselekvésre késztető statisztika azonban sokkoló: naponta 13 ember hal meg a dohányzással összefüggő betegségekben. Mint Dominique de Villepin miniszterelnök az intézkedés védelmében elmondta: elfogadhatatlan, hogy az aktív dohányzás évente 60 ezer ember halálát okozza, míg a passzív ötezerét.

A tél közepén életbelépő tilalom nyomán 75 eurós bírságra számíthat bárki, akit pályaudvarokon, múzeumokban, kormányhivatalokban, vagy üzletekben dohányzáson kapnak.

Míg a közalkalmazottaknak, vásárlóknak és utasoknak csak néhány hónapjuk van hátra, hogy megbékéljenek a tilalommal, addig a szórakozóhelyeken egészen 2008-ig füstölhet a franciák és turisták szájában a cigaretta.

Bár Franciaországot nagy dohányos nemzetnek tartják, előfordulhat, hogy csalóka a benyomás. Egy felmérés szerint ugyanis 70 százalékuk támogatja a tilalmat.

Az utcákon és szállodákban a tiltás után is lehet majd dohányozni, de aki a lemondást választja, annak az állam egy hónapig ingyenesen biztosít majd nikontintapaszt.

Egyre több európai ország dönt úgy, hogy korlátozza a dohányzást. A szintén nikotinpártinak tartott Olaszország például 2005-ben vezetett be tilalmat és a szívpanaszokkal foglalkozó European Heart Journal című szaklap szerint néhány hónap alatt visszaesett a dohányzás kiváltotta szívproblémák miatt korházba kerülők száma.

A legnagyobb dohányzók a kontinensen a görögök, cipriusiak és portugálok, de meglepő lehet, hogy a szintén déli Montenegróban 2005-től szintén tilos rágyújtani a középületekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×