eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mit csinált a német kancellár a török kormányfő lakásában?

A berlini kormány változatlanul támogatja a törökök uniós csatlakozását előkészítő tárgyalásokat - jelentette ki a német kancellár Isztambulban, de hozzátette azt is, hogy ő és pártja továbbra is szívesebben venné, ha Ankarával az Európai Unió csupán különleges kapcsolatot építene ki. Angela Merkel csütörtökön érkezett első bemutatkozó látogatására Törökországba.

A német tévének péntek reggel adott nyilatkozatában Angela Merkel leszögezte, hogy kormánya tartja magát az Európai Unió határozatához, amelynek keretében már megkezdték a tárgyalásokat Ankarával Törökország uniós felvételének előkészítéséről, habár személy szerint mindkét fél szempontjából jobbnak tartaná a különleges viszony megvalósítását.

A német kancellár megjegyezte, hogy az előkészítés csak akkor lehet sikeres, ha Ankara teljesíti az EU valamennyi feltételét. Ezek között szerepel az is, hogy Törökország nyissa meg kikötőit és repülőtereit Ciprus előtt - mondta Angela Merkel.

Válaszában Reccep Tayip Erdogan török kormányfő hangoztatta, hogy erre csak a ciprusi törökök elszigetelésének feloldása esetén lát lehetőséget. Két éve a ciprusi törökök népszavazáson már helyeselték a Földközi-tengeren fekvő sziget politikai egyesítését célzó ENSZ-tervet, amit viszont a ciprusi görögök elutasítottak.

A sziget északi felén alakult török köztársaságot egyedüliként elismerő Ankara vonakodik megtenni bármilyen diplomáciai lépést, amely a ciprusi görögöknek tett engedménynek tűnhetne.

Az Európai Unió júliusban figyelmeztette a török kormányt, hogy az időközben uniós taggá vált ciprusi görög köztársaság diplomáciai elismerése nélkül elakadhat az Ankara csatlakozását előkészítő tárgyalás.

A török miniszterelnök reményét fejezte ki Angela Merkelnek, hogy a berlini kormány megoldást talál erre a problémára is, ha január elsején Finnországtól átveszi az Európai Unió soros elnökségét.

A török kormányfő hangoztatta, hogy Törökország a NATO tagjaként már ismételten bebizonyította, mennyire megbízható partnere a nyugati világnak.

A kancellárhoz fűződő személyes kapcsolat erősítésére a török miniszterelnök Angela Merkelt csütörtök este otthonába hívta, hogy a ramadán előírásainak értelmében együtt törjék meg a vallás által diktált szigorú nappali böjtöt.

A kancellár pénteken Isztambulban a török miniszterelnök társaságában gazdasági vezetőkkel tárgyal, majd fogadja a keresztény vallások képviselőit, köztük a konstantinápolyi pátriárkát.

Angela Merkel pénteki tévéinterjújában utalt arra is, hogy szót emelt a keresztények vallásgyakorlatának háborítatlan biztosítása érdekében is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×