eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A szlovák kormányfő szerint színlelt volt a nyitrai magyarverés

Robert Fico szlovák miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter Pozsonyban rendkívüli sajtótájékoztatón sorakoztattak fel olyan bizonyítékokat, amelyek tanúsága szerint a nyitrai magyar diáklány - nem tudni milyen indítékok alapján - csupán színlelte a megveretését. Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke közölte: a szlovák politika nem megoldani, hanem eltüntetni szeretné a problémákat.

A szlovák belügyminiszter közölte: a mobilszolgáltató adatai szerint a lány az állítólagos támadás napján nem használta telefonját. Emlékeztetett: a sértett vallomása szerint azért verték meg, mert telefonján magyarul beszélt.

Robert Kalinák hozzátette: az írásszakértői elemzés szerint a lány írta blúzára a magyarellenes feliratokat, és - napokkal az eset után - ő küldte el saját magának postán a támadáskor állítólag elveszett iratait.

Úgy vélte: az egyetemista lány azért találta ki az esetet, mert félt közeledő vizsgájától.

A szlovák kormány fellép, a lány kitart

A tájékoztatón Robert Fico kijelentette: kormánya a továbbiakban is következetesen fellép a szélsőséges jelenségek ellen, de azok ellen is, akik - mint mondta - koholmányokkal ártanak Szlovákia kormányának.

A Nyitrán megvert magyar lány már korábban közölte: kitart eredeti vallomása mellett, és kész alávetni magát hazugságvizsgálatnak is.

A szlovák rendőrség azóta közölte: sort kerítenek a hazugságvizsgálatra.

Bugár: még vannak nyitott kérdések

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke közölte: nem vonja kétségbe a rendőrségi eredményeket, ugyanakkor vannak olyan kérdések, amelyeket még nem tisztáztak.

Az egyik ilyen, hogy a lány pontos személyleírást adott - állítólagos - támadóiról, így nem világos, hogyan lehetséges ez, ha meg sem történt a támadás.

Bugár Béla szerint a másik kérdés, hogy a rendőrség miért nem végzett helyszíni szemlét a lány részvételével.

A vizsgálatban idézett igazságügyi orvosszakértő pedig tíz nappal az eset után vizsgálta meg a lányt - tette hozzá.

Bugár Béla sajtótájékoztatóján megjelent A. Nagy László, az MKP parlamenti képviselője, aki ezúttal is elmondta: nem sokkal az eset után meglátogatta a kórházban a lányt, aki testén több helyen is véralásfutásos sérüléseket mutatott.

Németh Zsolt: politikai beavatkozás

A külügyi bizottság fideszes elnöke szerint a szlovák politika, élén Robert Fico kormányfővel, nem megoldani, hanem eltüntetni szeretné "a magyarellenes jelenlégekből adódó problémákat".

"Az, hogy a szlovák miniszterelnök ilyen módon reagál egy folyamatban lévő rendőrségi vizsgálatra, az azt jelzi, hogy a legmagasabb szintű politikai támogatást élvezi ez a fajta politikai megközelítés" - mondta Németh Zsolt.

A fideszes politikus szerint érdekes az is, hogy a szlovák kormányfő a lány megverésekor nem tartotta fontosnak, hogy nyilatkozzon, most viszont "durván, politikailag beavatkozik" az igazságszolgáltatás folyamatába.

Mint mondta, meggyőződése, hogy a nyitrai diáklány brutális, embertelen támadás áldozata lett.

Tabajdi: sok a kérdőjel

Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő az InfoRádiónak azt mondta: megdöbbent a szlovák kormányfő nyilatkozatán, szerinte mindenképp meg kellett volna ugyanis várni a bejelentéssel a vizsgálat befejezését.

Nem zárom ki, hogy valóban az történt, amit Robert Fico állít, ugyanakkor nehezen tartom elképzelhetőnek, és nagyon sok a kérdőjel ebben a történetben - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

A baloldali politikus hozzátette: nem bízik sem a szlovák rendőrségben, sem a kormányban, és csak egy nemzetközi vizsgálóbizottság tisztázhatná megnyugtatóan a helyzetet.

A külügy várja a végeredményt

A Külügyminisztérium helyesli, hogy a szlovák kormány alaposan kivizsgálja a nyitrai esetet, és várja a vizsgálat végeredményét - mondta el az Inforádiónak a külügyi szóvivő.

Polgár Viktor szólt arról is, hogy Magyarország abban érdekelt, hogy a kétoldalú kapcsolatokat ne zavarja meg sem szélsőséges megnyilvánulás sem provokáció, sem pedig politikusi nyilatkozat.

Mi történt?

A korábbi hírek szerint augusztus végén a szlovákiai Nyitrán megvertek egy magyar egyetemista lányt, és magyarellenes feliratot írtak a blúzára.

A két férfi állítólag azért támadt rá a 23 éves diáklányra a város egyik aluljárójában, mert a mobiltelefonjába magyarul beszélt. A támadók az áldozat minden értéktárgyát elvették.

A szlovák országos rendőrfőkapitány azonnal külön nyomozóosztagot küldött Nyitrára. A magyar Külügyminisztérium határozott szlovák hatósági fellépést sürgetett az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×