Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Titkos tárgyalások a Vatikán és Peking között

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A diplomáciai kapcsolatok újrafelvételéről tárgyal titokban egy magas rangú vatikáni küldöttség Pekingben - jelentette a South China Morning Post című hongkongi lap.

Ez az első magas szintű vatikáni küldöttség Pekingben azóta, hogy a két állam között 2000-ben megszakadtak a konzultációk, mert II. János Pál pápa szentté avatott 120 vértanú hittérítőt, akiket Kínában öltek meg az évszázadok folyamán.

A látogatást teljes titokban tartják. Joseph Cen hongkongi bíboros ennek ellenére megerősítette a szentszéki küldöttség pekingi látogatásának tényét, amit jó jelnek, "baráti gesztusnak" nevezett.

Peking azt követeli a Vatikántól, hogy szakítsa meg a kapcsolatokat Tajvannal. A Szentszék az utóbbi időben jelezte, hogy kész lenne erre a lépésre a kínai katolikusok millióinak érdekében.

A kínai-vatikáni kapcsolatok normalizálásának fő akadálya elsősorban az, hogy Kína a Szentszék jóváhagyása nélkül nevez ki püspököket.

A két állam 1951-ben szakította meg kapcsolatait, miután a pápai nuncius Tajvanra tette át székhelyét. A Kínai Népköztársaságban ma gyakorlatilag két katolikus egyház létezik, az államilag elismert, amelynek 5 millió híve van, és a "földalatti egyház", amely a Vatikán adatai szerint 8 millió hívőt számlál, és elismeri a római pápa fennhatóságát.