eur:
389.28
usd:
361.23
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Wall Street utcatáblája a New York-i Értéktőzsde közelében 2020. november 24-én, a koronavírus-járvány idején. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 400 pontos emelkedés után a történelem során először átlépte a 30 ezer pontot.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Vizsgálják a nonstop tőzsdézés lehetőségét

A New York-i Értéktőzsde arról kérdezi tagjait, hogy mi lenne a véleményük egy a hét minden napján, napi huszonnégy órában zajló kereskedésről. A nonstop részvénypiac az ötletgazdák szerint ezzel csak felzárkózna a valósághoz.

A New York-i Értéktőzsde (NYSE) közvélemény-kutatást folytat a piaci szereplők körében a részvények éjjel-nappal történő kereskedésének előnyeiről. Eközben a szabályozó hatóságok vizsgálják az első, szünet nélküli tőzsdei nyitvatartásra vonatkozó kérelmet – értesült a Financial Times.

Az Intercontinental Exchange csoporthoz tartozó NYSE-nél a felmérést nem a tőzsde vezetése, hanem annak adatelemző csoportja kezdeményezte – olvasható az economix.hu szemléjében –, ami azt mutatja, hogy egyre nagyobb az igény a legnagyobb forgalmú részvényekkel való folyamatos kereskedésre. Különösen úgy, hogy világszerte egyre több magánbefektető kezdett el tőzsdézni a koronavírus-járvány alatt. Egy részüknek pedig mindegy, hogy mivel kereskednek, legyen az arany, részvény, bitcoin vagy deviza. Márpedig devizával, kriptodevizákkal, különösen bitcoinnal a nap 24 órájában zajlik a kereskedés, akárcsak az amerikai állampapírokkal vagy a nagy részvényindexek határidős kontraktusaival éjjel nappal lehet kereskedni, hétfőtől péntekig. Sőt van olyan termék, amelynek kereskedése hétvégén is zajlik. Így a jelek szerint igény lenne a részvények hivatalos kereskedési idejének meghosszabbítására.

A NYSE közvélemény-kutatásában arra is kereste a választ, hogy az éjjel-nappali kereskedést a piaci szereplők csak a munkanapokon vagy a hétvégén is szeretnék-e igénybe venni. Kíváncsiak voltak, a tőzsdei tagok megfelelő személyi állománnyal rendelkeznének-e a meghosszabbított kereskedés kiszolgálására, illetve milyen módszerekkel képzelnék el a túlzottan heves áringadozások elleni védelmet.

A felmérés időzítése nem véletlen. A neves hedge fund vezér, Steve Cohen Point72 alapjának támogatásával ugyanis elindulni készül épp egy 24 Exchange nevű vállalkozás, amely már benyújtotta jóváhagyási kérelmét a SEC-hez egy éjjel-nappal működő tőzsde elindításához – olvasható egyebek mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×