eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Robert Holzmann, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke beszél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által rendezett Lámfalussy Lectures Konferencián Budapesten 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.

A 3,7 százalékos inflációs adat azt jelenti, hogy a fogyasztói árindex visszatért a jegybanki toleranciasávba – mondta Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzéssel és elemzéssel foglalkozó igazgatóságának vezetője. Nagyon fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy az inflációs trendfolyamatokat jobban megragadó mutatók, azok továbbra is a toleranciasáv fölött vannak. Csökkennek, de a toleranciasáv fölött vannak – húzta alá.

Az infláció szerkezete ugyanakkor átalakult – jegyezte meg az igazgató. 2017 és 2020 között, amikor – szavai alapján – a magyar monetáris politika elérte az elsődleges célját, és az infláció éppen 3 százalékon volt, amihez 3,4 százalékos szolgáltatásinfláció párosult. Ahhoz képest most az látható, hogy

míg az infláció tekintetében nem vagyunk annyira messze az akkori értéktől, a szolgáltatások drágulása 10,9 százalékon alakul.

Az inflációs cél eléréséhez a korábban regisztráltnál alacsonyabb importált inflációra van szükség – hangsúlyozta Balatoni András. Mindez azt eredményezi, hogy az iparcikkek esetében kifejezetten visszafogott árindexre van szükség, hogy ezt a 3 százalékos inflációt tartósan be tudjuk állítani – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy a forint árfolyamának most jelentősebb hatása van az inflációra, mint a 2010-es években. A jegybank jelenlegi várakozásai alapján az idei évben 3,5–5 százalék között alakulhat az infláció, 2025-ben és 2026-ban 2,5–3,5 százalék között valószínűsítik a fogyasztói árak emelkedésének a rátáját.

A Magyar Nemzeti Bank megemelte a költségvetési hiánycélját – emlékeztetett Balatoni András. Ennek mértékét az idei évre 4,5 és 5 százalék között várják.

A hiánycélok eléréséhez kifejezetten fegyelmezett fiskális politikára van szükség

– tette hozzá MNB közgazdasági előrejelzéssel és elemzéssel foglalkozó igazgatóságának vezetője, aki beszélt arról is, hogy az előrejelzés szerint az államadóssági ráta idén mérséklődni fog.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×